Silicon Valley-selskapet Daily kjøper den norske videoplattformen Confrere, som siden oppstarten i 2017 har levert sikre én til én-samtaler rettet mot særlig fastlegene i Norge.

Det kommer frem i en melding fra selskapet tirsdag morgen. Oppgjøret skjer i aksjer i det sammenslåtte selskapet, og alle de eksisterende Confrere-eierne blir med videre.

Beløpet er hemmelig, men det er i hvert fall ikke mindre enn de 150 millioner kronene virksomheten ble verdsatt til for to år siden, ifølge Confrere-gründer og toppsjef Svein Willassen.

Likevel er han tydelig på at det ikke er for topplinje-effektens skyld at Daily legger penger på bordet.

– Daily har ikke kjøpt forretningen vår, men vår kunnskap om videoteknologi, sier han.

Foruten Willassen og medgründerne Ida Aalen og Dag-Inge Aas, inkluderer aksjonærlisten profesjonelle investorer som Snö, Startuplab Founders Fund og Point Nine Capital.

Rakettveksten roet seg

Som flere andre videoteknologi-selskaper fikk Confrere massiv medvind da koronapandemien traff med full styrke for to år siden og gjorde det vanskelig for folk å møtes fysisk.

Fra å vurdere å kaste inn håndkleet, opplevde virksomheten plutselig en 60-dobling av trafikken og fikk hentet inn ti millioner friske kroner på et gunstig tidspunkt.

Men i takt med at pandemien har sluppet taket, har også brukertallene gått ned.

Selskapets driftsinntekter økte riktig nok fra 16 millioner kroner i 2020 til 17 millioner i 2021, men den månedlige omsetningen falt noe tilbake fra toppen i det første koronaåret.

– Mengden trafikk har avtatt mer enn omsetningen, så vi kunne drevet videre som et selvstendig selskap. Men man må jo utvikle seg videre. Da var det naturlig å se på hvordan man kunne ta markedsandeler i andre land, men der førte pandemien til at lignende lokale aktører bygget seg opp rundt omkring, sier Willassen.

Confrere-gründerne Dag-Inge Aas (t.v.), Ida Aalen (midten) og Svein Willasen (t.h.) blir med videre i det sammenslåtte selskapet.
Confrere-gründerne Dag-Inge Aas (t.v.), Ida Aalen (midten) og Svein Willasen (t.h.) blir med videre i det sammenslåtte selskapet. (Foto: Gunnar Lier)

– Kjærlighet ved første blikk

Medgründer og produktsjef Ida Aalen mener avtalen med det amerikanske selskapet er en anerkjennelse av et «skikkelig solid produkt og team», og hun er stolt av det de har bygget opp.

– Jeg synes ikke dette er trist, men kult. Av og til må man si: vet du hva, det riktige er å selge, ikke dagdrømme. Av og til er det en fordel å være litt nøktern, sier hun, og legger til:

– Sist sommer ble det tydelig at vi måtte samle krefter med noen andre. Det at vi innså det lenge før vi gikk tom for penger, gjorde at vi kunne tenke veldig strategisk rundt det, og vi hadde veldig mange samtaler i fjor høst.

Konklusjonen ble at det ville være naturlig med en del oppkjøp og fusjoner i bransjen, der de største aktørene ville ha det beste utgangspunktet. Det var avgjørende å finne en partner som kunne se og anerkjenne kvaliteten i det Confrere hadde bygget opp de siste årene, ifølge selskapet.

– Vi møtte Daily i slutten av november, og det var kjærlighet ved første blikk. Vi fikk et veldig godt inntrykk av dem allerede fra første møte. Vi snakket med flere aktører, men disse var helt klart den beste matchen på videreutvikling, hvordan de driver selskapet sitt og med tanke på verdsettelse, sier Willassen.

Fra 20 til 60 ansatte

Daily har fulgt Confrere siden 2018 og jobber med den samme grunnleggende teknologien, som en teknisk underleverandør av videotjenester for kunder over hele verden. Selskapet har blant annet tekinvestorkjempen Tiger Global på eiersiden.

– De vil vokse innenfor helsemarkedet i Europa, det vi er gode på, så da var det veldig lett å bli enige. Alle parter er fornøyde med avtalen, sier Aalen.

Der Confrere har vært et sluttbruker-produkt i helsesektoren, vil det nå kunne bli mulig å putte det inn i journalsystemet ved hjelp av Dailys produkt. Willassen mener den norske virksomheten særlig vil kunne tilføre mye på produktifiseringen av brukergrensesnittet.

Det norske kjerneproduktet vil bestå som nå, med en solid base av brukere som vil fortsette å bruke det.

Confrere har 20 ansatte, inkludert gründerne, som alle tenker å fortsette i det sammenslåtte selskapet. Til sammenligning teller Daily rundt 40 personer.

Ingen av de to selskapene har hatt noe fast kontor, og derfor vil det ikke bli noen nye utfordringer med «remote working» og ansatte i mange land, tror Aalen.

– Folk synes det høres merkelig ut at det går an, men vi har bygget en veldig sterk selskapskultur likevel. Vi har lykkes med å ta aktive grep som gir alternativer til fysiske samlingspunkter som kaffemaskinen og fredagspilsen, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.