Den føderale etaten Food and Drug Administration (FDA) har tatt 465.000 pacemakere av markedet av frykt for at de skulle bli hacket. Faren er at et cyberangrep for eksempel kunne endret hjerteslagene til en pasient. Ifølge FDA kan hackere endre programvaren til pacemakerne, og i verste fall kan et cyberangrep ende med døden. 

Helseteknologiselskapet Abbott er selskapet som nå skal installere en fastvareoppdatering som gjør at pacemakerne kan stå imot cyberangrep. Abbott kjøpte opp produsenten St. Jude Medical i januar. St. Jude er også en stor aktør i Norge og den norske avdelingen ble grunnlagt i 2007. 

På nettsidene til Sykehusinnkjøp står en oversikt over leverandørene for pacemakere. Der er St. Jude en av de største. Sykehusinnkjøp eies av Norges fire regionale helseforetak. 

 St. Judes nordiske avdeling viser til pr-arbeider Candace Steel Flippin da DN ber om en kommentar.  DN har sendt en epost til Flippin, men har hittil ikke fått svar. 

Det vises ellers til en uttalelse fra moderselskapet Abbott. 

Der står det at oppdateringen vil bli tilgjengelig utenfor USA etter at selskapet får tillatelse fra lokale tilsynsmyndigheter. 

Ikke første gang

Pacemakerne vil ikke bli fjernet fra pasientene, men få oppdateringen, som tar tre minutter, fra forskjellige helsetjenester, skriver The Verge. Det er ikke blitt rapportert tilfeller hvor hackere har fått tilgang til noen av pacemakerne, ifølge Abbott.

Abbott kjøpte St. Jude Medical i januar. Det er St. Jude som har produsert pacemakerne. Også i januar gikk FDA ut og sa at det var svakheter ved cybersikkerheten til andre produkter St. Jude produserer. 

Også da var det pacemakere som hadde manglende sikkerhet, og det kunne bli utnyttet til å blant annet gi sjokk til pasientene. 

Det amerikanske sikkerhetsdepartementet har bedt de som skal installere oppdateringen om å diskutere med pasientene og vurdere risikoen av et cyberangrep opp mot risikoen tilknyttet oppdateringen. Dette skriver The Guardian.

Vil alltid være hull

Lilly Pijnenburg Muller er forsker på Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi). Hun forsker i hovedsak på cybersikkerhet. Hun avviser at man burde bekymre seg for at pacemakeren kan bli hacket.

– Det er eksperter som prøver å finne slike uhell for oss, og ikke noe man må bekymre seg for. Men man må være på vakt og følge med i tidene, sier hun. 

I tilfellet med pacemakerne, måtte eventuelle hackere ha vært svært ressurssterke, forteller Muller. 

– Det er ikke noe hvem som helst kan gjøre, og ikke et virus som sprer seg slik som for eksempel WannaCry. 

– Det vil alltid være sikkerhetshull og feil som blir utnyttet. Det viktigste er å få på plass alt av oppdateringer og slik, så blir man tryggere, sier hun. 

Må være oppvakt

– Alle industrier må være konstant oppvakt mot uautorisert tilgang. Dette er ikke en statisk oppgave, som er grunnen til at vi jobber med andre i helsesektoren for å forsikre at vi proaktivt adresserer felles temaer videreføre sikkerheten til utstyret og systemene, sier Robert Ford ifølge avisen. 

Ford er visepresident for medisinsk utstyr hos Abbott. 

I en uttalelse sier Abbott at risikoen for hacking er svært lav, og at Sikkerhetsdepartementet mener det vil bli svært komplekst å kompromittere sikkerheten til pacemakerne.

«FDA og Abbott anbefaler at pasienter snakker med sine leger om oppdateringen ved sitt neste planlagte besøk», heter det i uttalelsen.(Vilkår)

Texas tørker opp: Fikk huset oversvømt for tredje gang
Harry Duffey fikk hjemme sitt oversvømt for tredje gang da ekstremværet Harvey herjet i Texas.
00:43
Publisert: