Tidligere denne uken slo Dagbladet opp at tre av fem spurte i en fersk meningsmåling gjennomført av Ipsos var misfornøyde med dab-omleggingen. 

Samtidig kom det mer positive nyheter fra interesseorganisasjonen Digital Radio Norge, som kunne melde om at det i mai og juni har vært en tydelig vekst av lyttere til de digitale radiokanalene – altså lyttingen på andre kanaler enn NRK P1, NRK P2, NRK P3, P4 og Radio Norge.

I mai og juni hørte i rundt av 1,2 millioner nordmenn digitale radiokanaler hver dag, mot rundt 900.000 året før – en oppgang som vel å merke skjer etter at en rekke fylker har gått over til dab-formatet, og innbyggerne i disse ikke lenger kan høre på riksdekkende FM-kanaler.

Opptatt av å skape innhold

  Men i en Facebook-debatt på radioprogramleder Hans Christian Andersens Facebook-profil diskuterte Vasaasen i går dab-omleggingen. 

Da en kritiker skrev følgende til Vasaasen: «Dere må gjerne være glade i dab, men dere er i et klart mindretall. Og når internett tar mer og mer over, blir det stadig mer synlig hvor bortkastede penger det var», svarte Vasaasen slik:  

«Ingen jeg kjenner er glade i dab, men vi er opptatt av å skape godt innhold til publikum. (..) Det handler om innhold som folk vil ha og som de på kort tid er blitt veldig glade i. Det er målestokken. Ikke et spørsmål fra Dagbladet. Men noen er mer opptatt av hvilken teknologi som bærer innholdet».

Ikke overrasket

Vasaasen påpeker at han svarte på et utspill om at han «var glad i dab».

– Sitatet er en respons i en Facebooktråd om at jeg skal være «glad i dab». Jeg er glad i familien min, men ikke i teknologier. De 1,2 millioner lytterne som hver dag hører på kanaler som ikke hadde vært tilgjengelig uten dab tror vi liker og er glade i innholdet, men et fåtall er spesielt opptatt av teknologien som bærer signalene, skriver Vasaasen i en epost til DN.

Vasaasen mener nemlig dab-omleggingen gjør at NRK for første gang kan tilby det samme innholdet på radio enten du bor i Svolvær eller på Majorstuen.

– Norge har gått fra å ha fem riksdekkende kanaler til mer enn 30. Kanalen NRK P1+ som ikke hadde eksistert uten dab, fikk raskt over 200.000 lyttere. Publikum hadde funnet på noe annet å gjøre om de ikke likte alle de nye kanalene, skriver Vasaasen.

Han sier han ikke er overrasket over resultatene fra undersøkelsen til Dagbladet.

– Hver dag skrur 1,8 millioner nordmenn på en dab-radio. Det viser at for de aller fleste så går overgangen greit. Dagbladets ene spørsmål er knyttet til teknologien og selve overgangen. Svarene er derfor ikke spesielt overraskende i den fasen vi er nå, der en kjent teknologi opphører og mange må foreta seg noe for å fortsette og lytte til radio, skriver Vasaasen.

Store kanaler mister lyttere

 Det var i januar at det riksdekkende fm-nettet ble slukket for første gang – da i Nordland. Prosessen som førte til en beslutning om dab-omlegging har pågått i flere tiår, med gjentatte runder i Stortinget. Før jul ble imidlertid det siste forsøket om å stanse fm-slukkingen, fra Frps stortingsgruppe, stemt ned.

Omleggingen har stort sett gått greit teknisk, men VG skrev tidligere i sommer at de store radiokanalene «mister tusenvis av lyttere mens fm-nettet slukkes». 

Da DN snakket med P4-sjef Kenneth Andresen i sommer, avdramatiserte han tallene.

– Noe nedgang i lytting må vi regne med i et år hvor vi gjør tidenes teknologiskifte for radio, men så langt tyder alt på at nordmenn kjøper seg dab-radioer og fortsetter å høre på favorittkanaler sine, skriver han og viser til at antallet lyttere som hører på radio hver dag er ned 2,8 prosent fra i fjor, sa Andresen.

Vasaasen mener det ut ifra antallet henvendelser NRKs publikumsservice har mottatt, og utviklingen i den digitale lyttingen, ser ut som overgangen «går greit for de fleste».

– Men når FM-sendingene til de nasjonale kanalene slukkes, så er jo det en stor overgang for mange og vi hjelper alle som trenger det. Vi er veldig takknemlige for den jobben publikum gjør i forbindelse med radiodigitaliseringen, skriver han.(Vilkår)