Esa lukker ifølge en pressemelding tirsdag en klagesak vedrørende overgangen fra fm-sendinger til digital radio i Norge.

Esa mottok en klage i desember 2015, der påstanden var at slukkingen av det analoge fm-nettet og introduksjonen av dab-teknologi på radio medførte et brudd på EØS-avtalen.

Det var i 2017 Norge stengte fm-nettet for riksdekkende kommersielle radiokanaler og kommersielle lokalradiokanaler i Norges fire største byer.

I vedtaket konkluderer Esa med at «det er opp til det enkelte EØS-land å beslutte en nasjonal overgang fra analog til digital kringkasting. Dette forutsetter at frekvensspekteret styres hensiktsmessig og at avgjørelsen er tatt på bakgrunn av objektive, åpne og ikke-diskriminerende kriterier. Basert på disse kriteriene kan et land ivareta legitime mediemålsetninger, slik som å fremme konkurranse, økt mediemangfold og større innholdsvariasjon. Overgangen fra fm- til dab-radio er i overensstemmelse med Norges EØS-forpliktelser,» heter det i meldingen.

Svein Larsen i Radio Metro har vært en av radioomleggingens sterkeste kritikere, og har i egenskap av leder for Lokalradioforbundet klaget inn Norge til Esa, som i tillegg har mottatt to anonyme radioklager.

– Jeg ønsker å få en vurdering av om den norske beslutningen om å slukke fm-nettet er holdbar, i forhold til de internasjonale avtaler vi har inngått og de forpliktelser Norge har påtatt seg. Jeg føler meg ikke helt trygg på at departementet har vurdert disse spørsmålene grundig, sa Larsen til DN høsten 2015.

De anonyme klagene handlet om at måten omleggingen til DAB-radio kunne være en form for ulovlig statsstøtte, men ble ifølge Dagbladet henlagt i 2017.

Krever 105 millioner i erstatning

Svein Larsen og Radio Metro har også klaget til Konkurransetilsynet fordi han mener P4 og Radio Norge aktivt har utestengt ham fra radiomarkedet. Han krever i den forbindelse 105 millioner kroner i erstatning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arkitekturprofessor om Røkkes skyskraper-drøm: – Jeg behøver ikke si mer
01:19
Publisert: