– Vi kom inn helt i sluttfasen av lovarbeidet med den nye arveloven. Lovteksten ble endret i siste liten.
Gründer Dag Josef Foss (36) smiler. To år etter at han hoppet av advokatkarrieren og startet justeknologiselskapet Justify, har han fått hjelp fra oven. Nå kan det nemlig bli mulig å bruke bank-id til å sette opp testamenter på nett, som er selskapets første produkt. Gamle krav om fysisk bevitnelse er på vei ut.
«Kongen kan i forskrift gi regler om at testamenter kan opprettes digitalt», heter det i den nye arveloven, som ble vedtatt av Stortinget i mai i år.
Som tidligere leder av Høyres studentforbund har Foss et stort politisk kontaktnett. Nestleder i Stortingets justiskomité Peter Christian Frølich (H), sier han tok initiativ til å justere loven etter et møte med Justify.
– Jeg håper vi får mange slike selskaper fremover. Jeg er selv jurist, og vet at mange advokatselskaper lever i steinalderen. Denne bransjen er overmoden for fornyelse, sier Frølich.
Høyt priset
Stavanger-baserte SR-Bank har allerede investert fem millioner kroner i Justify, som derigjennom ble verdsatt til 20–30 millioner kroner ved årsskiftet. Da var det to ansatte i selskapet. Nå er den åttende ansatt. Foss eier fortsatt halvparten av aksjene, og øvrige ansatte har også bra med aksjer.
Glenn Sæther, som styrer SR-Banks finansteknologisatsing Finstart Nordic, roser Justify. Han mener konseptet har et globalt marked.
– Jeg tror prisingen av selskapet vil gå veldig opp. Teknologien er overførbar til mange land. Dette er skalaøkonomi. Ti prosent skriver testament, mens kanskje 90 prosent burde gjort det. Her åpner man et nytt marked. Man går ikke i konkurranse med noen, og det er ikke motkrefter som hindrer veksten her, sier Sæther.
Går gjennom
På skjermen hos Justify i sjøkanten øst i Stavanger viser Foss selskapets digitale testamentløsning på SR-Banks plattform. Enn så lenge må det siste steget, underskrift og bevitnelse, foregå på gamlemåten, inntil forskriften er på plass. Foss ser for seg at testamenter bare er starten. Samboeravtaler, fremtidsfullmakter og særeieavtaler er på trappene.
– Vi vil gi folk juridisk orden i privatlivet, sier Foss.
Selv var han advokat i Haver før han hoppet av. Han mener advokatbransjen tradisjonelt jobber for å drive timeprisene oppover ved å vise til stadig spissere ekspertise, og at bransjen i liten grad jobber for å levere tjenester mer effektivt til folket.
Ifølge Foss koster det mellom 5000 og 15.000 kroner å sette opp et standardtestament i dag. Justify skal kunne gjøre dette billigere og bedre. Standardisering skal redusere tolkningsmuligheter og usikkerhet.
Foss ser for seg en abonnementsordning, der testamenter kan holdes løpende oppdatert med informasjon fra folkeregisteret og andre kilder.
– Vanlige folk vegrer seg veldig for å kjøpe advokattjenester fordi prisen oppleves som for høy. Samtidig har behovet for juridisk assistanse økt. Vi utfyller tradisjonelle advokater veldig bra. Vi sikter oss inn mot de store massene som i dag ikke bruker advokat, sier han.
Selv trives han med å forfølge teknologiinteressen fremfor finjusen.
– Jeg har hatt interesse for teknologi helt fra barndommen av. Jeg kjøpte en bondi-blå Imac for konfirmasjonspengene. Mor drev reklamebyrå og hadde kontoret hjemme. Jeg hadde jobben med å vedlikeholde maskiner og software.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.