For to år siden opprettet Uber leasingavdelingen Xchange Leasing. Tanken bak denne avdelingen var at sjåfører med dårlig eller ingen kreditthistorie som ellers ikke ville kunne kjøpe seg en bil, kunne få lease en bil gjennom selskapet.

Uber investerte 600 millioner dollar i avdelingen, som ble finansiert av en kredittfasilitet på én milliarder dollar fra en rekke banker, deriblant Goldman Sachs og Morgan Stanley.

Prosjektet endte som et tapssluk og pengene rant ut.

18 ganger dyrere

Det hurtigvoksende selskapet bekreftet onsdag at det stenger dørene til Xchange Leasing. Det skriver Wall Street Journal.

Ifølge avisen hadde Uber estimert at avdelingen tapte 500 dollar per bil. I juli oppdaget imidlertid Uber-sjefene at tapene var en smule større – faktisk 18 ganger så store, altså 9000 dollar, tilsvarende 72.000 kroner per bil.

Problemet var at sjåførene måtte betale høye leasingavgifter i bytte mot risikoen selskapet tok for å lease ut biler til folk med manglende kreditthistorie. Som en følge av det jobbet mange av sjåførene overtid og leverte bilene tilbake i dårlig tilstand, som senket verdien på bilene.

Selv om Uber nå har lagt ned avdelingen har den fortsatt en del leasingavtaler med kontraktsperioder på tre år.

Store nedbemanninger

Ubers nye toppsjef Dara Khosrowshahi har hatt hendene fulle siden han overtok styringen i slutten av august i år. Når han nå forsøker å rydde opp i selskapets finanser ved å legge ned leasingavdelingen, får det konsekvenser for de rundt 15.000 administrativt ansatte i selskapet.

500 jobber kommer til å bli påvirket av avgjørelsen. Det utgjør rundt tre prosent av Ubers ansatte, og markerer selskapets første store nedbemanning.

– Vi har besluttet å stoppe driften av Xchange Leasing og bevege oss mot mindre en kapitalkrevende tilnærming, sier en talsmann i Uber, ifølge Wall Street Journal.

Uber blir ofte omtalt som verdens mest verdifulle oppstartsselskap, men etter åtte år på veien har det ennå ikke gått i pluss. I andre kvartal fikk selskapet et justert resultat etter skatt på 645 millioner dollar. Over de siste seks kvartalene har Uber hatt totale tap på 4,4 milliarder dollar.

Toppsjefen legger seg flat

Khosrowshahi har så langt vært litt mer ydmyk enn sin eksentriske forgjenger Travis Kalanick, som grunnla Uber i 2009.

I et brev til Londons innbyggere ber han om unnskyldning for selskapets mange feilsteg. Unnskyldningen kommer etter at Londons transportmyndigheter valgte å ikke fornye Ubers lisens i byen og i praksis sa farvel til selskapet. Måten Uber forholder seg til anmeldelse av kriminelle handlinger og anskaffelse av legeerklæringer er blant grunnene til at de ikke får kjøre i byen.

– Mens Uber har revolusjonert måten folk beveger seg i byer rundt om i verden, er det utvilsomt at ting har gått galt på veien. På vegne av alle i Uber globalt, beklager jeg feilene vi har gjort, skriver Khosrowshahi i brevet.

– Vi kommer ikke til å bli perfekte, men vi vil lytte til dere. Vi ønsker å inngå lange partnerskap med byene vi opererer i, og vil drive tjenesten vår med ydmykhet, integritet og lidenskap, fortsetter han.(Vilkår)

Dette er et hus av legoklosser
Midt i en nedbemanningsprosess åpner Lego et spektakulært opplevelsessenter i Danmark.
01:41
Publisert: