Kina har lenge hatt verdens kraftigste superdatamaskin, men nå er USA tilbake på en suveren topplass.

Inntil for få dager siden var verdens kraftigste superdatamaskin den kinesiske Sunway TaihuLight med en ytelse på 93 petaflops, ifølge rangeringen til nettstedet top500.org.

En petaflop innebærer én million milliarder (1.000.000.000.000.000) flyttallsberegninger per sekund.

Ikke bare hadde Kina verdens kraftigste superdatamaskin, landet har også klart flest superdatamaskiner i verden. Ifølge Top500.orgs november-oversikt har Kina 202 superdatamaskiner, mot 143 for USA. Seks måneder tidligere hadde Kina bare 160 superdatamaskiner. USAs andel av verdens 500 kraftigste superdatamaskiner var i november på det laveste nivået siden listen kom ut første gang for 25 år siden, skriver Top500.org i en melding.

Ytelsen til den kinesiske datamaskinen er imidlertid nesten for barnemat å regne sammenlignet med superdatamaskinen Summit som nå er satt i drift i USA. Summit har en ytelse på over 200 petaflop og har mer enn 36.000 prosessorer, ifølge en pressemelding fra det amerikanske energidepartementets nasjonale forskningssenter i byen Oak Ridge i Tennessee.

Summit er dermed over dobbelt så kraftig som Kinas kraftigste superdatamaskin. Systemene som Summit er bygget opp av er levert av it-giganten IBM. Maskinen har kostet rundt 200 millioner dollar å bygge (1,6 milliarder kroner).

Én time med Summit – 30 år med en stasjonær pc

For å få en illustrasjon av hvor mye 200 petaflop er, så måtte et menneske som klarer å utføre en beregning per sekund leve i mer enn 6,3 milliarder år for å utføre det Summit gjør på ett sekund, skriver New York Times (NYT).

Summit har allerede løst sitt første problem.

-I løpet av én time løste Summit et problem som hadde tatt 30 år å løse med en stasjonær pc, sier forskeren Wayne Joubert i en uttalelse.

Summit er installert i et serverrom på over 850 kvadratmeter og totalt veier hele systemet 340 tonn. For å avkjøle serverne pumpes det ifølge NYT 15.000 liter vann i minuttet gjennom maskinens kjølesystem. Når maskinen går for fullt bruker den like mye strøm som krever den like mye energi som 8.100 gjennomsnittshusholdninger i USA.

Norges kraftigste superdatamaskin Fram har til sammenligning med Summits 200 petaflop en ytelse på i overkant av 1 petaflop. Maskinen er installert på Universitetet i Tromsø og ble offisielt åpnet 19. mai 2017.

Top500.org kommer med oppdaterte lister to ganger i året, og når den neste kommer senere i juni vil det altså være med en amerikansk maskin på topp. Men det skal allerede være planer om å bygge langt kraftigere superdatamaskiner i både USA og Kina.(Vilkår)

Fire gründere satset alt på en skibedrift
Ti år senere er de klare for å satse tungt i utlandet
02:07
Publisert: