Den amerikanske storbanken Goldman Sachs tar store skritt på veien mot å omfavne teknologirevolusjonen i finansbransjen. Storbanken har nå klart å eliminere tusenvis av arbeidstimer ved å programmere datamaskiner til å gjøre omtrent halvparten av oppgavene i forbindelse med børsnoteringer. 

Det skriver Bloomberg

Automatiserer halve oppgavene

En undersøkelse gjennomført av storbanken selv viser at omtrent halvparten av de 127 oppgavene knyttet til børsnoteringer – blant de mest lukrative delene av virksomheten – kan gjøres av datamaskiner. Dermed erstattes jobbene som tidligere ble gjort av personer med gjennomsnittslønninger på oppunder tre millioner kroner i året, ifølge Bloomberg. 

– Vi prøver å sakte, men sikkert plukke ut oppgavene som er mest overflødig, repetitive og arbeidskrevende og automatisere det så vi sparer tid, sier informasjonsdirektør George Lee i Goldman Sachs til Bloomberg.

Han har lang fartstid bak seg i Silicon Valley, og ble hentet til storbanken for tre år siden. 

To menneskelige tradere

Banken understreker at de teknologiske nyvinningene ikke vil føre til jobbtap, men at det heller vil bety at de ansatte kan bruke mer tid med kunder og utarbeidelse av strategi. Det betyr likevel at Goldman Sachs vil ha behov for å ansette færre personer de neste årene på grunn av alle arbeidstimene som overtas av dataprogrammer. Planen om å automatisere deler av noteringsvirksomheten ble luftet av storbankens finansdirektør R. Martin Chavez allerede i 2015.

Det er ikke det første steget storbanken tar mot digitalisering av finansbransjen.

Den har blant annet også siden årtusenskiftet erstattet 600 aksjetradere med 200 dataingeniører som gjør jobben for dem ved hjelp av algoritmer og programvare. Nå er det bare to menneskelige tradere igjen i storbanken. Det sa Chavez under en konferanse på det amerikanske universitetet Harvard i januar.

Påvirker Norge

Det har allerede kommet en rekke eksempler på hvordan digitalisering og kunstig intelligens endrer dagens arbeidsmarked, og DN har i en serie artikler tidligere i år omtalt hvordan det kan påvirke finansbransjen.

I Norge snakkes det mye om de teknologiske utfordringene en rekke bransjer står overfor. DNB-sjef Rune Bjerke sa tidligere i år, som DN da omtalte, at digitalisering og ny teknologi kan føre til at antallet ansatte i banken halveres i løpet av kort tid

I januar uttalte konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN at også han ser for seg en mulig halvering av staben i løpet av få år. Konsulentselskapet SAS Institute skrev tidligere i år et innlegg i DN der det anslår at finansnæringen kommer til å halvere arbeidsstokken det neste tiåret som følge av digitalisering og automatisering.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har tidligere sagt at hun venter en «industriell revolusjon» for den norske finansbransjen, der jobber både vil skapes og gå tapt. Pareto-sjef Svein Støle er blant dem som ikke har troen på at teknologiske endringer vil føre til store jobbtap i finansbransjen. 

– Jeg tror aldri en maskin kan erstatte en god, kreativ menneskelig hjerne, sa han til DN under en konferanse tidligere i år(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stemmestyring er det nye store
Annonseomsetningen innenfor stemmesegmentet vil øke fra rundt 17 milliarder i dag til over 100 milliarder i 2021.
02:04
Publisert: