Hver sjette ansatte i Bergen kommune ga fra seg brukernavn og passord da de ble forsøkt lurt under en gransking av datasikkerheten i kommunen, skriver Bergens Tidende.

– Det er selvsagt for mange. Denne rapporten er et varsku, som viser at vi har opplagte utfordringer når det gjelder kompetanse og kultur om personvern, sier finansbyråd Erlend Horn (V), som er ansvarlig for kommunens datasikkerhet.

I et arrangert svindelforsøk konsulentselskapet Deloitte utførte 15. mai, mottok 13.365 ansatte i Bergen kommune en epost fra det fiktive selskapet «DcureGlobal». De skulle svare på en undersøkelse og ble bedt om å trykke på en lenke i eposten.

Alvorlige sikkerhetshull

Over 3.000 av de ansatte trykket på den ukjente lenken. 2.213 av dem oppga også brukernavnet og passordet sitt, noe som utgjør 16,5 prosent av alle ansatte.

Verst var det i byrådsleders avdeling der hele 31 prosent av de ansatte trykket på den giftige lenken.

Sikkerhetsanalysen kommer etter at Bergen kommune to ganger fått avdekket alvorlige sikkerhetshull i datasystemene sine.

Et avvik i fjor førte til at kommunen fikk den største boten Datatilsynet noen gang har gitt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.