Millioner av passord skal også være på avveier, skriver den engelske avisen The Guardian. Datalekkasjen, som skal være en av de største noensinne, har skjedd fordi en såkalt spambot ikke var satt opp med riktig konfigurering. Det har resultert i at hvem som helst har kunnet laste ned data fra serveren, ifølge sikkerhetsekspert Troy Hunt fra Australia.

Han peker på at med 711 millioner e-postadresser på avveier innebærer det nesten én adresse for hver eneste mann, kvinne og barn i hele Europa. Trøsten er at mange av e-postadressene ikke skal være reelle, men snarere forsøk på å finne frem til fungerende e-postadresser man kan sende spam til.

Hvor mange som har lastet ned e-postadresser fra spamboten er det umulig å anslå, skriver den britiske avisen.

Ingenting du kan gjøre

Selv om du finner din egen adresse i datasettet, gir det deg ingen forklaring på hvordan den er havnet der. Det er heller ingenting du kan gjøre med det. 

Troy Hunt fant sin egen epostadresse blant dataene.

– Jeg har ikke peiling på hvordan de fikk tilgang på min, og selv for meg, som gjennom jobben stadig ser masse dataer, var det et øyeblikk der jeg tenkte «aha, dette forklarer all spammen jeg får», sa Hunt til avisen.

De millionene med passord som også har ligget tilgjengelig skal være samlet opp over tid i et forsøk på å kunne komme seg inn på andre personers eposter for å bruke dem til å sende spam fra. Ifølge Hunt ser det ut som flesteparten av passordene stammer fra tidligere datainnbrudd, som da Linkedin ble hacket i mai 2016.(Vilkår)