Jo mer du handler på nett, laster ned musikk eller sender epost, jo mer utsatt er du for å bli hacket, skriver Marketwatch. Avisen refererer til en undersøkelse fra Michigan State University som ble publisert tidligere denne uken.

– Folk som viser tegn til manglende selvdisiplin er dem vi mener er mest utsatte for skadelig programvare, sier professor i strafferett og leder for undersøkelsen Tomas Holt til Marketwatch.

Personer som viser kortsiktighet, uaktsomhet, en fysisk kontra verbal oppførsel samt en manglende evne til å vente på noe godt, er mer utsatt for «trojaner» og virus. Trojaner er software som virker ufarlig, men som inneholder skjult, skadelig programvare.

Undersøkelsen tok for seg 6000 personer og målte hvordan de reagerte i forskjellige situasjoner som involverte oppførsel på nett. Den konkluderte med at personer som gjør impulsive valg, er mest utsatte for å bli rammet av hackere, skriver Marketwatch.

Størst risiko i høytider

Angrepene er mest effektive i høytider. Hackere vil kamuflere seg som en av dine favorittmerkevarer, for så å lure deg med gode tilbud som gjerne har en tidsbegrensning slik at du ikke rekker å tenke deg grundig om. Ved å trykke på en tilsynelatende ufarlig lenke kan du risikere å åpne døren for farlig programvare som venter på å ta over brukeren din, stjele pengene dine eller identifikasjonen din.

Ifølge datasikkerhetstjenesten Carbon Black har såkalt «ransomware»-angrep økt med omtrent 2500 prosent bare i 2017, skriver Marketwatch.

Et ransomware-angrep tar filer, brukerkontoer eller hele datamaskinen som gissel, og truer med å slette filene hvis du ikke betaler en høy sum.

Selv om flere unge er mer datakyndige enn eldre, er ofte unge mer utsatt for dataangrep da de som regel tar større risikoer og er mer åpne om personlig informasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik driver han en av Rema-butikkene med størst omsetning i landet
– Jeg gjør ingenting som ikke gir meg omsetning, sier Johnny Karlsen på Rema 1000 Bekkestua.
01:23
Publisert: