Ifølge internasjonale sikkerhetsspesialister er det ikke et spørsmål om hvis, men når verden står overfor et grusomt cyberangrep.

– Desto mer jeg snakker med folk, desto mer tror jeg at det neste «Pearl Harbor» kommer til å bli et cyberangrep, sa den profesjonelle hackeren og sjefen i Red Queen Technologies, Tarah Wheeler, under en paneldebatt under OECDs årlige forum i Paris forrige uke, ifølge CNBC.

– Jeg tror det mest skremmende cyberangrepet kommer til å ha sitt egen navn, og jeg tror det involverer noe langt verre enn hva vi har sett for oss, sier hun.

Fulle fly og fertilitetsklinikker

Hun mener områder som livsviktig helseinfrastruktur og transportinfrastruktur er kraftig underbeskyttet.

– Jeg tenker på det faktum at mesteparten av amerikansk helseteknologi er sikret, om i det hele tatt, med eldgammel, falleferdig sikkerhetsinfrastruktur. Jeg tenker på fly fulle av mennesker, og infrastrukturen som beskytter influensavaksiner. Jeg tenker på fertilitetsklinikker som kan miste årevis av levedyktige fostre, sier Wheeler.

I desember i fjor skrev statsminister Erna Solberg et tre sider langt brev til Ap-leder Jonas Gahr Støre som et svar på hans spørsmål om hvordan hun skal skaffe kompetanse som kan sikre Norge mot spionasje, terror og sabotasje.

«Nasjonal kryptokompetanse er viktig for nasjonal sikkerhet. Kryptologi er en disiplin i grenselandet mellom informatikk og matematikk. Kryptologi er grunnlaget for all sikkerhet innen digital kommunikasjon», skrev statsministeren.

Solberg fremhevet to tiltak: Det skal utarbeides en nasjonal kompetansestrategi innen ikt-sikkerhet, og gjeldende «Norsk kryptopolitikk» fra 2001 skal revideres.

Ifølge Olav Lysne, professor i informatikk, har Norge i hvert fall ikke mer enn fem kryptologer på høyt nivå.

Les DNs artikkelserie om mangelen på kryptologer i Norge.

Vannrensingsanlegg

Verdens økonomiske forum har i rapporten «Global Risks Report 2018» utpekt cyberangrep og cyberkrigføring som en av de største truslene for sammenbrudd i verden over de neste fem årene. Det kommer kun etter naturkatastrofer og tilfeller av ekstremvær.

Ifølge rapporten er det angrep på systemer, slik som strømnett og vannrensingsanlegg, som fremstår som store trusler.

– Vi er på vei mot et «cyber-Pearl Harbour», og det kommer til å skje enten på nettet eller i den finansielle sektoren. Vi må anse cyberangrep som en pandemi, sier den pensjonerte admiralen og Nato-kommandøren James Stavridis til CNBC.(Vilkår)

Vil du løpe raskt i terrenget? Da er det to ting du må øve på.
Terrengløper Hans Kristian Smedsrød gir deg sine beste tips
02:40
Publisert: