Legelisten.no lar pasienter legge ut vurderinger av sine leger på nett, og har rundt 270.000 brukere i måneden. Nå varsler Datatilsynet om at de vil pålegge nettstedet å la leger reservere seg mot slike vurderinger. Daglig leder Patience Allen reagerer på det hun oppfatter som spesialbehandling av leger og dårligere vilkår for norske gründere enn globale giganter.
- Det handler om ytringsfrihet, at folk kan lære fra hverandre og ha tilgang på det andre mener. Og det bør være like regler for et norsk oppstartsselskap som internasjonale bedrifter. Hvis folk gjør det samme på Google eller andre steder, hvorfor kan de ikke gjøre det på vår nettside, sier Allen.
Nå starter legelisten kronerulling på sin nettside, for å dekke advokatkostnader estimert til 100.000 kroner, for å ta opp kampen mot dette pålegget fra Datatilsynet.
Ikke fritt frem
Allen mener de siden oppstarten har kjempet mot en kultur der leger ikke skal kritiseres. Hun påpeker at de har strenge retningslinjer og bruker et halvt årsverk på å moderere omtalene. De luker blant annet ut anklager om feilbehandling, fordi disse skal gå via offisielle kanaler.
Allen mener de fleste anmeldelsene er positive, og at de kan hjelpe mange leger. De kan motvirke fordommer mot kjønn etnisitet, samt motvirke at folk setter seg på venteliste hos de mest populære legene, fordi de tror det må være noe galt med dem som har mange ledige plasser.
Forstår det føles urettferdig
Det finnes mange andre nettsider som åpner for vurderinger av alt fra håndverkere til lærere. Allen oppfatter at Legelisten.no er alene om å få slike pålegg. Det bekrefter Tobias Judin, juridisk rådgiver i Datatilsynet.
- Det er første gang vi går så grundig inn i denne typen sak, men vi tenker å ta opp flere slike saker i 2017, sier han, og sier han forstår at det føles urettferdig når man er alene om dette.
Han sier dette slett ikke er enkle vurderinger, og at hver nettside er forskjellig og vil blir vurdert ut ifra egne forhold. Men trolig kan det komme pålegg om det han kaller «sikkerhetsventiler» for flere slike tjenester i år.
- Vi må ta hensyn til personvernet og vår vurdering er at Legelisten må gjøre det ved å innføre en reservasjonsordning, sier han.
Best i klassen
Tobias Judin understreker at Legelisten har en veldig samfunnsnyttig funksjon, og roser dem som «best i klassen» når det gjelder klare retningslinjer for anmeldelser og aktiv moderering. Men Datatilsynet mener likevel at leger kan få nærmest yrkesforbud basert på noen få negative tilbakemeldinger, og at det også kan slå inn i privatlivet hvis noen googler navnet deres. Han mener også slike tjenester kan bli misbrukt.
– Man risikerer at pasienter truer med at de vil gi negative tilbakemeldinger hvis ikke legen skriver ut medisiner, sier han.
Kan klage
Når det gjelder ytringsfrihet sier Judin at individers rett til å ytre noe ikke er det samme som selskapers rett til å lage tjenester rundt dette.
Han sier det å regulere anmeldelser på Google er juridisk komplisert nå, men at nye regler fra 2018 vil gjøre at amerikanske tjenester også må følge europeiske retningslinjer.
Judin påpeker at de foreløpig bare har sendt et varsel om vedtak, som Legelisten kan uttale seg om før endelig vedtak – som også kan påklages.
Kritiske leger
Legeforeningen hadde ikke anledning til å kommentere saken tirsdag kveld, men viser til en rekke tidligere uttalelser i medier og brev. Legeforeningens representanter har blant annet hevdet at kritikken kan bli svært misvisende når hver lege bare har et fåtall tilbakemeldinger fra anonyme pasienter.
Legeforeningen har også reagert på at Legelisten.no offentliggjør reaksjoner mot leger fra Statens helsetilsyn, som de mener lett kan misforstås fordi publikum ikke oppfatter nyansene i de ulike reaksjonene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.