Netcom er kanskje den mest gledelige overraskelsen i årets mobile bredbåndstest. I fjor ble de rett og slett tatt med buksa nede. De hadde lansert turbo-3g først av alle, og virket som de var i tet, men etter vår test måtte de innrømme at turbo-3g var blitt nedprioritert fordi installatørene var opptatt med å bygge ut kapasiteten på gsm.

Netcom lovet å komme sterkere tilbake, og det har de virkelig gjort. I Oslo-testen vår har de nesten doblet antall målinger med skikkelig mobilt bredbånd (over 1000 kb/s). Dermed nærmer de seg Telenor kraftig bakfra. Samtidig viser nye tester i andre byer at de også her har bygd ut, fra Stavanger og Kristiansand til Alta. Fordi testingen har pågått over et år er Netcom i dag trolig litt bedre enn totaltallene i denne testen viser.

Les vår test: tilbake til testen

De når uansett ikke helt opp. Netcom har litt færre toppmålinger og litt flere dårlige målinger enn Telenor, men det største problemet er ikke nedlastingen. Opplastinghastigheten deres svært mange steder er katastrofalt dårlig. Flere steder var det ren seigpining å i det hele tatt få målt opp-hastigheten. Dette betyr at du kanskje kan laste ned nyehter og video raskt, men i det øyeblikket du vil sende en e-post med et vedlegg, kan hele prosessen henge seg opp.

På dette punktet blir de slått ned i støvlene av Telenor, som er stabiliteten selv på opplasting. Dette må Netcom ha nedprioritert, og de er herved avslørt.

Det andre punktet Netcom ennå har litt igjen på er hastigheter inne. Netcoms resultater ser litt dårligere ut hvis vi tar bort utendørstestene.

Netcom får også trekk for at programvaren virker mindre stabil og er mer rotete. Deres modem krever dessuten at du alltid har en usb-ledning med deg.

På ett punkt er Netcom for tiden klart best, og det kan være et avgjørende argument for mange. Prisen er lavere enn Telenors. På deres fastprisabonnement er modemet inkludert i månedsprisen, som gjør dem 600 kroner billigere enn Telenor det første året. Slike abonnementer kan du bruke så mye du vil uten at det koster ekstra.

Ice er billigst for fastpris, med 399 kroner i måneden.

Men for fritidsbrukere ser Netcoms tilbud klart billigst ut. Prisen er 99 kroner i måneden for fri bruk i helger og utenom vanlig arbeidstid, og modemet er inkludert i prisen. Hos Telenor koster dette 119 kroner i måneden og det første året koster det 50 kroner ekstra i måneden for å dekke inn modemet. Du kan dermed bruke Netcom for 1188 kroner i året. Med dagens spesialtilbud er dessuten prisen 792 kroner, som er under halvparten av Telenors tilbud.

Grunner til å velge Netcom: Netcom har svært mange steder kommet opp på et bra nivå når det gjelder nedlasting. For mange privatbrukere kan derfor prisforskjellen på abonnementene for kveld og helg være meget tungtveiende.

tilbake til testen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.