DN har i nyttårsuken stilt en rekke norske gründere og investorer spørsmål om teknologi og fremtiden. 

Flere av intervjuene har blitt publisert på DN.no allerede, men under har vi samlet sammen svarene på spørsmålet om hvem som har imponerte gründertoppene med nyskaping det siste året.

Spørsmål: Nevn en norsk gründer eller en etablert bedrift som virkelig har imponert deg med nyskaping?

Petter Stordalen (54), sjef i Nordic Choice Hotels og investor.
Petter Stordalen (54), sjef i Nordic Choice Hotels og investor. (Foto: Mikaela Berg)

Petter Stordalen (54), sjef i Nordic Choice Hotels og investor

–  2016 har vært et fantastisk år for norske gründere. For meg var det Tibber som utmerket seg mest i gründerkonkurransen Strawberry arrangerte i høst. Tibber er en nytenkende strøm-app som automatisk sikrer kunden den billigste fornybare strømmen uten fordyrende mellomledd.

Silvija Seres (46), investor og styremedlem i blant annet NRK og Eidsiva.
Silvija Seres (46), investor og styremedlem i blant annet NRK og Eidsiva. (Foto: Christopher Olssøn)

Silvija Seres (46), investor og styremedlem i blant annet NRK og Eidsiva.

 – Telenor og Schibsted. Det er ingen selvfølge å starte fra lille Norge, og bli verdens mest konkurransedyktige plattform for online markedsplasser, eller en av verdens største mobilselskaper. Jeg synes også at Kongsberg og Borregaard er utrolig gode, mye bedre på nyskapning enn de klarer å formidle, sier hun, og trekker frem Kahoot, Xeneta, Unacast, reMarkable, Domos og Huddly blant de yngre selskapene.

 Jon von Tetzchner (49), gründer av Opera Software og nettleseren Vivaldi.
 Jon von Tetzchner (49), gründer av Opera Software og nettleseren Vivaldi. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

 Jon von Tetzchner (49), gründer av Opera Software og nettleseren Vivaldi.

– Rolf Assev. Jeg synes arbeidet han gjorde i Opera og det arbeidet han gjør i Startup Lab og Founders Fund mangler sidestykke. Rolf er klart en av de mest innovative personene jeg kjenner. Innovasjon er ikke bare rundt produkter, men også markedsføring og pakning.  

Tharald Nustad (44), investor og gründer.
Tharald Nustad (44), investor og gründer. (Foto: Elin Høyland)

Tharald Nustad (44), investor og gründer

 – Jeg har lenge vært imponert over Opera, som har klart å være førende i utviklingen av internetteknologi over lang tid. Opera har vært ekstremt viktig for kompetansen innen teknologi og bedriftsutvikling i Norge, og har lært opp mange bra folk og hentet mye god kompetanse fra utlandet.

Are Traasdahl (43), gründer og sjef i Tapad

 – Kolonial.no. Mest fordi det er et blikk inn i fremtiden. Idag selges cirka 10 prosent av varer gjennom digitale kanaler og 90 prosent i fysiske butikker. Om 10 år er det motsatt. 

 Andreas Thorsheim (36), gründer i Otovo.
 Andreas Thorsheim (36), gründer i Otovo. (Foto: Gunnar Lier)

 Andreas Thorsheim (36), gründer i Otovo

– Kolonial.no, med Karl Munthe-Kaas, Jon Kåre Stene og Vegard Vik er enestående. De redder hverdagen til vår trebarnsfamilie og er til stor inspirasjon som gründer.

 Tone Bjørseth-Andersen (47), investor og styremedlem i Scatec.
 Tone Bjørseth-Andersen (47), investor og styremedlem i Scatec. (Foto: Javad Parsa)

 Tone Bjørseth-Andersen (47), investor og styremedlem i Scatec

– På den ene siden synes jeg kanskje vi er litt for raske med å genierklære gründere. Det viser seg ofte at de største utfordringene ikke ligger i selve etableringen, men i det å vokse en virksomhet stor. På den andre siden synes jeg ikke norske gründere får den oppmerksomheten de fortjener. Utenfor våre egne satsingsområder i Scatec ser vi at det er mange dyktige norske gründere innenfor både it og legemidler.  

Alf-Egil Bogen (50), investor og gründer i Atmel.
Alf-Egil Bogen (50), investor og gründer i Atmel. (Foto: Ole Morten Melgård)

Alf-Egil Bogen (50), investor og gründer i Atmel

 – Det er mange som gjør en fantastisk jobb. Jeg er jo veldig imponert over det Geir Førre har fått til med flere selskap, og har hatt gleden av å være med i hans selskaper og har også fått han med i noen av de jeg er involvert i. Ellers synes jeg Are Traasdahl har gjort en fantastisk jobb med Tapad.  

Siri Beate Damsleth (37), daglig leder og gründer i Comlight as

– Jeg hadde gleden av å være sammen med Bjørn Kjos på en konferanse vi begge skulle holde innlegg på i New York, og hans historie imponerer meg. Ellers har jeg stor respekt for det Geir Førre har bygget opp gang på gang.

 DN Gründer har sett nærmere på 2016 i de norske oppstartsmiljøene. Les mer her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.