Kan Apple-sjef Tim Cook fremdeles klare å overraske noen med lanseringen av en ny Ipad i kveld? Det har vært mange lekkasjer og rykter som har svirret i lang tid – og de siste dagene har det kommet nye påstander. Ikke minst hevder flere nå at den nye maskinen ikke skal hete ”Ipad 3” skal hete ”Ipad HD”, et navn som skal vise til at skjermen trolig får langt bedre oppløsning. Noen mener også å ha avslørt at Ipad kommer i de første butikkene 16. mars.

Men det mest interessante nye ryktet er kanskje det avisen The Guardian omtaler. Da Apple sendte ut invitasjon til kveldens lansering, skrev de nemlig ”Vi har noe du virkelig må se. Og ta på.” Det er lett å tenke at den siste delen av meldingen bare viser til at Ipad har berøringsskjerm, men Apple liker å leke med ord i sine invitasjoner.

Falsk fingerfølelse
The Guardian skriver at ordet ”touch” i invitasjonen kan være en referanse til en teknologi fra finske Senseg, et oppstartsselskap som har utviklet et system de kaller E-Sense, som gir en slags følelse av tekstur når man tar på en berøringsskjerm. De bruker ”tiksler” (j.f. ”piksler”) generert av elektriske felter fra elementer bygget inn I skjermen. Dette kan få områder på skjermen til å føles ujevne, kantet eller avrundet, og endre dem slik pikslene på skjermen kan endres.

Avisen snakket med Sensegs toppsjef i januar, og han nektet da å si om han hadde snakket med Apple om å bruke teknologien i Ipad, men sa de snakket med produsenter av nettbrett.

Her er ryktene som er omtalt fra før:
Flere blogger har hevdet å ha fått innsyn i spesielle deler som inngår i Ipad 3, og en del endringer virker mer logiske enn andre. Her er noen av endringene som kan ventes:

- Bedre skjermoppløsning, trolig QXGA, som gir 2.048 x 1.536 piksler, en dobling av dagens oppløsning.

- Litt tykkere enn Ipad 2

- Bedre batteri – kanskje så mye som dobling av ytelsen, noe som neppe betyr dobling av batteritiden hvis maskinvaren samtidig blir kraftigere.

- Bedre kamera – kanskje i nærheten av det Iphone 4S har.

- Raskere prosessor – kanskje en A6-prosessor. Dette er nyttig ikke minst for å takle mer høyoppløselig grafikk til den nye skjermen.

- 4G data – mange tror dette kan bli Apples første produkt som støtter LTE, som kan gi datahastigheter over 100 Mb/s. Dagens 3G har en maksgrense på 21 Mb/s, og støtter mange steder bare 3,6 Mb/s. Dette kan komme som en tilleggsfunksjon på de dyrere versjonene, på samme måte som 3G har vært tilleggsfunksjonalitet på tidligere Ipader.

- Siri kommer trolig til Ipad 3, den digitale stemmestyrte assistenten som i høst dukket opp på Iphone 4S.

- Mer lagring er mulig - kanskje en versjon med 128 GB. Dagens toppmodell støtter 64 GB lagring.

Et stort spørsmål er om navnet blir Ipad 3 eller Ipad 2S. Mange ventet seg Iphone 5 før jul, men det som kom var en Iphone 4S, noe som i Apples verden signaliserer en litt mindre oppgradering, ofte med mer kraft og fart.

Kanskje ikke...
Det går også rykter om muligheten for NFC-støtte, selv om dette trolig er mer nyttig i en mobiltelefon - og Iphone støtter foreløpig ikke denne teknologien, som kan gi kontaktløs betaling og digitale bussbilletter på mobile enheter.

Det har også gått rykter om plass til et minnekort, men argumentet mot dette er at det gir brukeren en snarvei inn på enheten utenom Itunes.

Cnet.com har ingen tro på at det kommer noen endringer i skjermstørrelsen på 9,7 tommer, og tviler på at det kommer en billigere Ipad. En mindre versjon vil i så fall være en slags Ipod touch med større skjerm. Noen har dessuten spekulert i at prisen på den billigste Ipad-en kan gå opp, snarere enn ned.

Designet kommer trolig ikke til å endre seg stort. Ipad 2 skilte seg noe fra Ipad 1, men ikke mye. Og med Iphone 4S satte de trolig bransjerekord for lite endring av utseende i forhold til forrige produkt i serien.

Enheter som kan kontrolleres med gester er i vinden, særlig etter Microsofts suksess med Kinect. Det har gått rykter om at dette kan komme for Ipad, men det spørs om det er klart for denne modellen - ryktene er svært lite konkrete.

I tillegg til Ipad 3 er det flere som venter en ny versjon av Apple TV.

Følg lanseringen på Dagensit.no i kveld fra klokken 19:00 norsk tid! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.