10. oktober åpnet Telenor sitt 4G-nett i Norge. 11 tettsteder er dekket av datanettet som gir hastigheter opp mot 40 mbits per sekund. Ifølge Telenor vil mange oppleve en tidobling av hastigheten de har surfet med før 4G.

Bruken av mobilt bredbånd i Telenors nett vokser med 70 prosent i året. Samtidig faller inntektene fra telefoni og sms, som har vært operatørenes beste inntektskilder historisk. Derfor må både Telenor og andre operatører bygge seg abonnementsstrukturer som sikrer dem gode inntekter i takt med veksten.

Nytt simkort
Det er ikke slik at selv om Telenor har åpnet 4G-nettet er det bare å surfe i vei. Det finnes lite utstyr i markedet som støtter 4G foreløpig, og for å bruke det utstyret som finnes må man ha nytt simkort.

Telenor har fem dataabonnement for privatkunder og fire for bedriftskunder. Disse har ulik mengde bruk, ulik fart og selvsagt ulik pris.

Privatbrukerne får 4G-fart i de tre dyreste abonnementene, mens bedriftsbrukerne må betale ekstra for å utnytte 4G der det finnes. Telenor legger nemlig på 99 kroner ekstra for å øke fra 15 mbits til 40 mbits i topphastighet. Men selv om man betaler den såkalte H3-hastigheter, er det ikke sikkert at man får over 15 mbits hastighet, ettersom man deler kapasiteten med de andre abonnentene i området.

- Vi skiller ikke melom noen abonnenter. Alle får samme prioritet i nettet, sier Berit Svendsen, direktør for Telenor i Norge.

Slik ser abonnementene ut. Alle bedriftspriser er eks. mva.:

Som det fremgår av tabellen må bedrifter stort sett betale nesten en hundrelapp mer per måned for å få samme vilkår som privatbrukerne, uten at bedriftsbrukerne får noe ekstra verdi for pengene.

- Forskjellen skyldes helt enkelt at behovene er ulike i de to segmentene. Private bruker generelt mer data og er mer opptatte av hastighet enn bedriftene. Mange bedrifter har også egne avtalevilkår, sier Hans Camillo Mordt, ansvarlig for mobildata i bedriftsmarkedet i Telenor Norge.

Les også:
Telenor åpner 4G-nett, tre år etter Netcom
Omstridt kinesisk selskap bygger mobilnett i Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.