Ville du turt å gå ut på gaten hvis det fantes 30 millioner ranere og svindlere som var ute etter deg? Omtrent så ille kan nettsurfing virke, når man leser meldingene fra it-sikkerhetsbransjen.

  • Det lages 37.000 nye ondsinnede programmer per dag og 30 millioner totalt, rapportere Panda Software.
  • 468 prosent vekst i ondsinnede programmer, og over 1 million aktive trusler, hevdet Symantec i 2008.
  • Det lages over 30.000 nye trusler per dag, ifølge en produktbeskrivelse fra Kapersky labs

Alt blir med andre ord verre, og det var skikkelig ille fra før...?
Ifølge en omfattende rapport fra Microsoft har antallet infiserte pc-er faktisk gått kraftig ned i Norge, og tallet for andre halvår 2009 er slett ikke så skremmende som 30 millioner ondsinnede programmer.

- 2,5 av 1000 pc-er i Norge var infisert og ble reset, sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

- Det blir 2,5 promille eller én av 400. Det høres mer ut når det rapporteres fra sikkerhetsbransjen?

- Helt klart, bekrefter han.

Se eksempler på det nordmenn svært ofte lar seg lure av:

Mer enn halvert
Tallet fremkommer i Microsofts globale Security Intelligence Report, som benytter informasjon fra en rekke av Microsofts sikkerhetsprodukter for å skaffe oversikt over trusselbildet. I motsetning til mange andre rapporter ser Microsoft på antallet faktiske infeksjoner, ikke antall trusler. Andelen norske pc-er som får identifisert og renset trusler av Microsoft har falt fra 6,8 promille i andre halvår 2008, til 3,5 i starten av 2009 og helt ned til 2,5 for andre halvår.

- Jeg synes det har vært en bra progresjon de siste årene, sier Seierstad.

Réunion og Finland er forøvrig tryggest, med 1,3 og 1,4 infeksjoner per 1000 pc-er, mens Tyrkia og Brasil topper verstinglisten med henholdsvis 20 og 18 per 1000 pc-er. Verdensgjennomsnittet er 7,0.

De aller skumleste
Det er ille nok at man kan få virus hvis man er dum og åpner feil vedlegg, men en av de mest skremmende truslene på internett er ondsinnede programmer som utnytter svakheter i programvaren på pc-en din. Slike såkalte ”exploits” kan lure seg inn på pc-en din bare du besøker en infisert nettside. Det eneste du kan gjøre er å holde programvaren oppdatert og håpe at produsenten også gjør jobben sin. Heldigvis er problemet mindre enn man kan få inntrykk av.

- Dette er det lite av i Norge, sier Seierstad.

Antall "exploit"-infiserte pc-er i Norge var under 2000 i andre halvår 2009, viser Microsofts rapport. Det gir en niendeplass blant truslene, der trojanere topper listen med nesten 70.000 infeksjoner. Microsofts tall viser også at tradisjonelle virus nå er et lite problem i Norge.

Infeksjoner og rensinger registrert i Norge andre halvår 2009, etter type trussel:

Totalt antall infiserte pc-er er høyere enn 2,5 promille av pc-ene skulle tilsi. Ifølge Microsoft skyldes dette at noen pc-er infiseres mange ganger, og hver pc kan inneholde flere typer skadelig kode - og når programmene først er på innsiden kan de laste ned flere typer skadelig programvare. Kilde: Microsofts Security Intelligence Report.

Lurt av sikkerheten
Det kan synes som om sikkerhetsbransjen roper litt mye ”ulv, ulv” i sin markedsføring, men kanskje er det nettopp frykten som har gjort oss flinkere til å bevare sikkerheten? En annen mulighet er at frykten også slår ut motsatt – og skremmer oss inn i armene på svindlere.

- Norge har utrolig mye av falske sikkerhetsprogrammer. Seks av de 25 mest vanlige ondsinnede programmene er slike programmer, forteller Seierstad.

Det inkluderer de to klart vanligste truslene, som har fått navnene ”Renos” og ”FakeXPA”, viser Microsofts rapport.

Slike programmer utgir seg typisk for å være sikkerhetstjenester som har identifisert en fiktiv trussel på din pc. For å fjerne den må du betal penger. Hvis du velger å slå til på tilbudet, kan du få infisert en pc som ellers var frisk.

- Er vi nordmenn uvanlig godtroende når det gjelder å sikre oss?

- Ja , men mange av disse programmene er ganske bra laget og ser proffe ut, sier Seierstad.

Å lage slike svindelprogrammer krever ikke så mye kunnskap, for skurkene kan kjøpe nesten ferdige programmer der de selv kan velge design, forteller han.

At Norge rammes mest av dette, kan skyldes at dette er en vanlig svindelform i rikere land.

Seierstad påpeker at ingen tradisjonelle sikkerhetsselskaper selger programmene sine på denne måten. For å være sikker på å få ekte sikkerhetsprogrammer bør du gå inn på en side du stoler på, på eget initiativ. Da er du stort sett trygg på at dette er en ekte nettside.

Se eksempler på det nordmenn svært ofte lar seg lure av: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.