– Vi er ikke dem som kommer inn med strategiske råd og går sin vei etterpå. Hos oss leier du inn arbeidskraft, vi selger timer og gjør jobben som arbeidsfolk. Det var kanskje ikke så veldig gjennomtenkt, men det er derfor vi heter Proletar, sier partner og daglig leder Geirr Lødemel Tvedt (40).

Tvedt, som i en årrekke har drevet sitt eget konsulentselskap innen digital markedsføring, startet i 2017 byrået Proletar sammen med partnerne Magnus Wrangell Ruud (30) og Rune Syverud Sandåker (28), som begge har bakgrunn fra arbeid i Google på selskapets europeiske hovedkontor i Dublin.

– Det første vi gjorde, var å fly til San Francisco, gå på konferansen Google Marketing Next, leide oss en Airbnb-leilighet, satte oss på takterrassen og la planer, sier Tvedt.

I det første regnskapsåret formidlet Proletar kundenes reklameomsetning for 221,7 millioner kroner. I 2018 var tallet vokst til 343,3 millioner kroner.

Selskapet sitter stadig igjen med en større andel omsetningen. I 2017 var byråinntekten på 3,9 millioner kroner. I 2018 endte den på 8,5 millioner kroner.

– Enda høyere omsetning, over doblet resultatet og alt tyder på at alle piler peker veldig oppover også i 2019. Det eneste som hindrer oss fra å vokse mer er antall ansatte, sier Tvedt.

Jobber med Finn og Norwegian

Proletar jobber med konsulentbasis med noen av Norges største digitale merkevarer, som Norwegian, Bank Norwegian, Finn.no og Varner-systemet. I april vant selskapet Årets byrå-kåringen innen kategorien «Performance» – og har dermed de mest fornøyde kundene innen sin forretningskategori.

– Hva er egentlig performance?

– Alle som driver med mediekjøp ønsker å få resultater ut av det. Sånn sett er «performance» et dårlig navn. I det som vanligvis menes med performancebyråer eller resultatbasert markedsføring, ligger mediekjøpene som er veldig nært kjøperne. Dersom du googler «skisko», får du opp annonser om skisko, og to minutter etterpå kan du ha kjøpt de. Det er enkelt å måle, og det er noe alle selskaper som driver med salg må ha, sier Tvedt.

Proletar vant årets byrå i Performance-kategorien 10. april. Her blir daglig leder og partner Geirr Lødemel Tvedt intervjuet på scenen av konferansier Nils-Ingar Aadne.
Proletar vant årets byrå i Performance-kategorien 10. april. Her blir daglig leder og partner Geirr Lødemel Tvedt intervjuet på scenen av konferansier Nils-Ingar Aadne. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Han definerer imidlertid Proletar som noe mer enn et performancebyrå og sier at trenden der selskaper flytter mediekjøpene sine in-house fremfor å la medie- og digitalbyråer styre dem, for alvor er kommet.

– Hovedgrunnen tror jeg nok er at bedrifter begynner å få mer kontroll på dataene sine, sier Tvedt og skisserer et eksempel på hvordan Proletar jobber: La oss si man jobber med en forhandler som selger sportsutstyr, som før vintersesongen kjøpt inn felleski, og at felleski deretter tar av i markedet.

Det tradisjonelle er da å optimalisere mediekjøp – for eksempel i Google Adwords – opp mot kost per salg eller mest mulig inntekt per brukte krone.

Men fremfor å pøse ut annonsepenger på et produkt som uansett kommer til å bli utsolgt, som felleski i dette tilfelle, hjelper Proletar kundene med å optimalisere produktene det er vanskeligere å omsette – som kunden risikerer å sitte igjen med et stort varelager av etter at sesongen er over.

– Dette er nokså enkle ting i grunn, men det krever en litt annen arbeidsmetodikk og en annen type folk enn folk som jobber i markedsføring. Det er tall, tech og forretning, heller enn kreativ bakgrunn, sier Tvedt.

Det eneste som hindrer oss fra å vokse mer er antall ansatte
Geirr Lødemel Tvedt, partner og daglig leder Proletar

Sliter med å ansette

Selskapet har kun ni ansatte – fordelt på kontorer i Oslo og Stockholm.

– Vår største utfordring har vært å finne de riktig type menneskene. Vi har intervjuet sikkert 50+ stykker – og endt opp med ikke å ansette noen fra de klassiske byråene. Vi har ansatt fortrinnsvis enten fra kundesiden eller konsulenter – og heller lært dem opp, sier partner Magnus Wrangell Ruud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.