I mai i år lanserte Google tjenesten Google Attribution, et verktøy bedrifter kan bruke for å måle hvor effektiv en digital markedskampanje er.

En nyhet i Google Attribution er at tjenesten også kan spore kjøp over disk i fysiske butikker. Sporingen er delvis basert på at svært mange kunder gjør en «relevant handling» på smarttelefonen sin når de handler, som kan jevnføres med brukerens posisjon i butikken.

Men Google kjøper også inn lister over kredittkorttransaksjoner fra tredjepartsaktører som de jevnfører med annen aktivitet for å se hvem som faktisk har handlet, og ikke bare besøkt en butikk. Det hevder å ha oversikt over rundt 70 prosent av alle kredittkorttransaksjoner i USA.

Ber om granskning

Personvernorganisasjonen Electronic Privacy Information Center (Epic) har nå klaget inn Google for det amerikanske handels- og personverndirektoratet FTC, og bedt dem granske hvordan Google bruker denne informasjonen, skriver nyhetstjenesten NPR.

– Vi har investert i å utvikle et bransjeledende personvern for løsningen før lansering. Alle data er krypterte og aggregerte, sier en talsmann for Google til NPR.

Epic stoler ikke helt på dette.

– Google hevder de ikke vet hvem brukerne er, at de ikke er identifiserbare. Vi ønsker at FTC ser nærmere på det, sier Marc Rotenberg, leder for Epic til NPR.

Han påpeker at Google ikke er åpne om hvem de kjøper transaksjonslistene fra og hvor detaljerte listene er, og at kun en uavhengig granskning kan gi forbrukerne gode nok svar.

Google Attribution er foreløpig kun tilgjengelig for et begrenset utvalg amerikanske bedrifter og tilbys ikke i Norge.(Vilkår)

Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: