Kunstig intelligens har inntatt både næringsliv og offentlig sektor. Men i motsetning til mange andre land har Norge manglet en nasjonal strategi på området. Det lover digitaliseringsministeren og statsministeren nå å endre.

– Norge har flere områder hvor vi ved hjelp av kunstig intelligens kan hevde oss, både internasjonalt og nasjonalt. Derfor starter vi nå arbeidet med en nasjonal strategi for kunstig intelligens, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) til DN.

Han besøkte mandag forskningsprosjektet DoMore! som forsker på hvordan kunstig intelligens kan gi mer riktig diagnostisering og behandling av flere typer kreft. Resultatene så langt er gode og kan føre til større overlevelsesgrad og mindre over- og underbehandling av kreftpasienter. I tillegg vil teknologien kunne kommersialiseres og gi inntekter.

– De gode helsedataene vi har i Norge, er noe av det som gjør dette mulig. Da er det også viktig at norske forskere og virksomheter er de som kan utnytte dette. Dette skal komme oss til gode, sier statsminister Erna Solberg til DN.

– Vi starter arbeidet nå og vet hvilke temaer strategien skal inneholde. Konkrete virkemidler kommer naturlig etter hvert, sier Astrup.

Starter sent

En strategi for kunstig intelligens har vært etterspurt lenge fra flere hold i næringslivet og interesseorganisasjoner.

– Den dårlige nyheten er at dette kommer først nå, lenge etter at andre land har hatt slike strategier. Den gode nyheten er at vi kan lære av hvordan andre har gjort det og lettere plukke ut de gode tiltakene, sier Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet, som gir uavhengige råd til Stortinget og regjeringen i teknologispørsmål.

Forankringen av arbeidet er viktig for IKT-Norge.

– Det er viktig at regjeringen enten gjør dette strategiarbeidet selv eller benytter seg av en nøytral tredjepart som Forskningsrådet. Gir man noen som selv blir berørt av strategien, oppdraget, vil det fort bli feil, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge.

Hun får støtte av Abelia.

– Skal noen utenforstående gjøre dette arbeidet, blir det for en «visjon til arkiv»-strategi. Strategien involverer flere deler av regjeringen, og det er de som kan koordinere virkemidlene. Derfor er det positivt at statsministeren her er med og understreker at dette er et viktig arbeid. Kunstig intelligens er så viktig at det blir som vår tids elektrisitet, teknologien som skal ta oss til neste nivå og gjennomsyrer alt, sier Kjetil Thorvik Brun i Abelia.

Digitaliseringsministeren håper å ha strategien klar allerede i løpet av året.

– Astrup har vist engasjement for digitalisering tidligere, og jeg tror han kan gjøre en god jobb. Vi får se når strategien blir mer konkret, sier Tennøe i Teknologirådet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik kunne du spionere med Facetime
01:22
Publisert: