– Får vi ned strømforbruket med en prosent vil det tilsvare forbruket til 1100 husstander, sier Agnete Johnsgaard-Lewis, administrerende direktør i Norske Shell.

Kongsberg Digital og Shell inngår avtale om digitaliseringspartnerskap av Nyhamna. Gassprosesseringsanlegget i Aukra i Møre og Romsdal er eksportsenter for Ormen Lange og andre felt tilknyttet Polarled. Avtalen har en estimert verdi på 100 millioner kroner.

– Nyhamna vil ligge helt i front på digitalisering i olje- og gassindustrien. Dette er svært spennende for Shell og våre partnere i Nyhamna, sier Johnsgaard-Lewis.

Kongsberg Digital er en del av Kongsberggruppen, har 500 ansatte, og er en leverandør av industriell software og digitale løsninger til kunder innen maritim sektor, olje og gass samt fornybar- og kraftbransjen.

«Virtuell kopi»

Målet er å effektivisere driften av anlegget med ny digital teknologi.

Prosessutsnitt fra Nyhamna inkludert statusoppdateringer i sanntid
Prosessutsnitt fra Nyhamna inkludert statusoppdateringer i sanntid (Foto: Kongsberg Digital)

– Vi har laget en virtuell kopi av hele anlegget som består 220.000 store og små komponenter. Det er en samhandlingsplattform hvor vi tar inn alle design- og operasjonelle data for å vise status og tilstand i anlegget til enhver tid med bruk av kombinasjonen fysikkmodeller, sanntidsdata og kunstig intelligens, sier administrerende direktør Hege Skryseth i Kongsberg Digital.

I dataspråket kalles teknologien som benyttes for «digital tvilling».

– Og dette er en av de ledende digitale tvillingene på teknologifronten, sier Skryseth.

Hun legger til at avtalen med Shell kan få store positive ringvirkninger.

– Vi har en rekke internasjonale interessenter blant annet i Asia og i USA for å ta bruk vår løsning som både kan benyttes offshore og onshore. Dette er vår første store digitale tvilling-avtale. Vi tror dette markedet har et potensial for oss de neste fire til fem årene på nesten en milliard kroner, sier Skryseth.

«Forsvinner ikke»

Den norske Shell-sjefen understreker at med løsningen kan man ha full oversikt over anlegget enten man sitter i operasjonsrommet eller hjemme med et nettbrett.

– Det er også mulighet for å overvåke anlegget i sanntid via en Ipad, sier Johnsgaard-Lewis.

– Men vil den fysiske operatøren nå forsvinne?

– Nei, operatøren forsvinner ikke. Men teknologien kan bety nye og smartere måter å jobbe på for operatørene og teknikerne som jobber på anlegget, for eksempel kan man forutse vedlikeholdsbehov.

– Men er den digitale modellen av Nyhamna en enegget tvilling?

– Ja, faktisk. Den virtuelle er eksakt lik det fysiske anlegget, sier Johnsgaard-Lewis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.