Husker du den ikoniske filmgiganten Kodak? Selskapet som ble grunnlagt av Georg Eastman i 1888 var på 60- og 70-tallet et av verdens sterkeste merkenavn. I årtier var Kodak nærmest synonymt med film til kameraer. På det meste hadde selskapet over 60.000 ansatte og på 70-tallet hadde Kodak over 80 prosent av filmmarkedet.

Posisjonen var så sterk at selskapet gikk inn i det engelske vokabularet med begrepet «a Kodak moment» som refererer til en god fotomulighet.

Men kort fortalt hang ikke Kodak med i overgangen til den digitale tidsalderen, og i 2012 søkte selskapet om konkursbeskyttelse. Selskapet solgte etter dette mange av sine patenter for rundt 525 millioner dollar.

De siste årene har Kodak vært en skygge av selv, og hovedsakelig solgt sine tradisjonelle filmer og tjenester til mindre nisjemarkeder.

Nå har imidlertid Kodak kastet seg på kryptovaluta-bølgen, og aksjen har gått til himmels, skriver ABC News.

Kodak lanserer ifølge ABC en ny blokkjede-plattform KodakOne og kryptovalutaen KodakCoin i samarbeid med selskapet Wenn Digital.

Kursen opp nesten 120 prosent tirsdag

KodakOne er ifølge selskapet en plattformen for håndtering av fotorettigheter. Den vil hjelpe fotografer til å registrere nytt arbeid og arkivere eksisterende arbeid, som de deretter kan lisensiere innenfor den nye plattformen.

KodakCoin er på sin side en kryptovaluta beregnet kun for fotomarkedet, som skal hjelpe fotografer og agenter med å få større kontroll med sine fotorettigheter. KodakCoin vil i første omgang benyttes av profesjonelle fotografer som selger bilder på internett.

Ifølge Kodak er den største fordelen med den nye kryptovalutaen at fotografer umiddelbart kan motta betaling for lisensiering av arbeidet sitt, skriver ABC.

Og det er ingen tvil om at investorene satte pris på nyheten. Etter at Kodak forsiktig kom på bena etter konkursbeskyttelsen har aksjekursen stupt. Etter en topp 36,88 dollar i januar 2014, bunnet kursen ut på 2,95 dollar nylig.

Gårsdagens melding fra Kodak satte imidlertid full fyr på aksjen, som sluttet opp 119 prosent til 6,80 dollar.(Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50 Min
Publisert: