Disruptive Technologies har utviklet verdens minste trådløse sensor og takket i sin tid nei til internasjonale investorer.

I stedet fikk de med seg de tidligere Tandberg-toppene Fredrik Halvorsen og Odd Johnny «OJ» Winge, seriegründer Geir Førre, Ferd, Skagenfondene-gründer Tor Dagfinn Veen, et investeringsselskap med blant annet Aksel Lund Svindal på eiersiden, og nylig, det statlige Nysnø Klimainvesteringer.

Nå har det Bergensbaserte selskapet hentet inn 85 millioner kroner i en transaksjon som priser virksomheten til 860 millioner kroner etter emisjonen. Samtidig overlater gründer Erik Fossum Færevaag (41) sjefsstolen til nederlenderen Raoul Wijgergangs (48), som kommer fra amerikanske Silicon Labs.

Fra liten til stor skala

Færevaag påpeker at sjefsskiftet har vært planlagt lenge, og at den konkrete kontakten med Wijgergangs om jobben har pågått siden sommeren. Nå flytter nederlenderen, som bor i København, til Oslo.

– Han er en person som jeg og enkelte i styret kjenner fra tidligere, og som har solid erfaring og nettverk som er viktig for den fasen vi nå skal igjennom, med kommersialisering i stor skala, sier gründeren til DN.

Saken fortsetter under bildet

Erik Fossum Færevaag (til venstre) og Raoul Wijgergangs.
Erik Fossum Færevaag (til venstre) og Raoul Wijgergangs. (Foto: Disruptive Technologies)

Færevaag, som foreløpig ikke har noen ny tittel, tar nå fatt på selskapets «road map» og skal planlegge hvordan selskapets produktstrategi skal være de neste årene. Gründeren sitter fra før i selskapets styre.

– Jeg skal først og fremst sikre konkurransefordel for selskapet. Det handler også om hvor langt man skal tenke, og hvilke verdier vi skal levere underveis. Der har vi vært flinke til nå, og det må vi videreføre. Det er en spennende oppgave, som jeg ser frem til, sier han.

«Gjøres for sent»

Styreleder Odd Johnny «OJ» Winge, tidligere sentral i Tandberg og Cisco, mener altfor mange gründere vegrer seg for å gi fra seg stafettpinnen, ofte med skjebnesvangert utfall.

– Åtte av ti gjør dette skiftet for sent. Både Erik og vi har såpass høye ambisjoner for selskapet globalt sett at vi mener det er nyttig å få inn noen som har den erfaringen som trengs til å ta ut potensialet som ligger i teknologien, sier Winge til DN.

– Vi er svært fornøyd med å få Raoul på banen, som har god internasjonal erfaring, og levert på disse tingene før, sier han.

Odd Johnny Winge, styreleder i Disruptive Technologies og investor via Ubon Partners.
Odd Johnny Winge, styreleder i Disruptive Technologies og investor via Ubon Partners. (Foto: Mikaela Berg)

Winge har selv en aktiv styrelederrolle i selskapet, et fellestrekk for investeringene til Ubon Partners, påpeker han.

– Jeg er tett på og innom Oslo-kontoret minst en gang i uken. Jeg har allerede snakket med både Erik og Raoul to-tre ganger i dag, sier Winge.

– Dere verdsetter selskapet til nær milliarden i dag. Hvor mye er det verdt om ett-to år?

Det kan bli mange milliarder hvis vi klarer kommersialiseringen bra, eller det kan bli ingenting hvis man bommer. Som for all type ledende teknologi er det veldig binært (enten–eller, red.anm.), men jeg tror at selskapet har potensial til å bli kjempestort hvis man gjør dette riktig, sier Winge.

«En løsning»

Etter «big data» er «the Internet of things» blitt den store snakkisen. Disruptive Technologies er posisjonert midt i dette feltet.

Selskapets minisensorer gir «liv» til alt fra dører til store industrielle applikasjoner som kan overvåkes trådløst, via mobil eller nett, og som knyttes opp mot kundenes dataskyer.

Dermed får brukerne også løpende tilgang til informasjon knyttet til vedlikehold og statistikk, som igjen danner grunnlag for mer effektiv utnyttelse.

– Disruptive omtales som et sensorselskap, men er egentlig en løsning, der kundene kjøper data, som inngår i «big data» og selskapenes beslutningsstøttesystemer. Sensorene fanger opp data som synkroniseres i skyen, som er helt unikt. Når man på toppen av det har sensorer som er ti ganger bedre enn det som finnes i markedet, så er det helt klart at dette har potensial, sier styrelederen.

Abonnementsbasert

Disruptive Technologies kom i gang med produksjonen av sine sensorer høsten 2018. I dag har selskapet rundt 30.000 enheter ute, der de største kundene har rundt 5000 enheter i bruk. Målet er å skalere opp produksjonen i løpet av året.

Hafslund er blant 120 pilotkunder for sensorgründerne i Disruptive Technologies, blant annet for å teste om teknologien kan brukes til å sikre selskapets transformatorer mot brann.

ISS, en global gigant innen drift av blant annet kantiner og bygg med en halv million ansatte, planlegger å legge om hele driften ved hjelp av sensorer, slik at de i fremtiden vil vaske og fylle på kaffe der det har vært mye bruk, ikke bare etter faste timeplaner.

Disruptive Technologies selger sensordata som et abonnement, som betyr at inntektene kommer over tid, ikke på salgstidspunktet.

Sist selskapet hentet penger var høsten 2017, da man fikk inn 150 millioner kroner. Da DN var i kontakt med selskapet sommeren 2018 var ledelsen tydelig på at dette ville skape et kapitalbehov dersom produktet tok av.

– Går det veldig bra, så trenger vi veldig mye penger, sa gründer Erik Fossum Færevaag til DN da.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.