«Innafor» er navnet på en ny tjeneste og app som gjør det mulig for privatpersoner å få levert pakker inn i gangen. Tilbudet er foreløpig bare tilgjengelig om man har digital dørlås eller nøkkelskap med kode.

− Innafor er en tjeneste som hviler på den tilliten vi har bygget opp gjennom mange år. Tilliten til Posten blir vårt viktigste konkurransefortrinn når vi med Innafor tilbyr oss å ta varene over dørstokken slik at mottager får den levert selv om de ikke er hjemme. Det gir rask og sikker levering, samtidig som mottagerne ikke behøver å binde opp tid med å vente, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

Tone Wille, konsernsjef i Posten.
Tone Wille, konsernsjef i Posten. (Foto: Gorm K. Gaare)

Posten har i en årrekke opplevd økt konkurranse om pakkelevering i takt med økningen i netthandelen. I september etablerte Schibsted tjenesten Svosj, som gir fri frakt på varer fra nettbutikker mot en fast månedspris.

I september ble det også kjent at Posten kutter 300 stillinger i Sør-Norge. Konkurransen om å få levere til netthandelskundene er hardere enn noensinne.

Der kunden vil

I Innafor-appen deler man ut en kode som budet kan bruke for å åpne døren. Budet vil første ringe på og sjekke om noen er hjemme før de åpner døren. I appen kan man også velge å avtale at pakker skal legges på et lurt gjemmested hjemme.

− Har du et lurt gjemmested, en putekasse eller tilsvarende utenfor inngangsdøren, kan vi etter avtale levere varene dine der. Utgangspunktet vårt er at tjenesten vår skal være så enkel som mulig for mottagerne. Vi er åpne for forslag fra hver enkelt kunde om hvordan vi best mulig løser leveransene, sier Wille.

Barnefamilier er den gruppen som har satt mest pris på levering over dørstokken i testperioden.

− Fra testperioden ser vi også at tilbudet er spesielt populært hos barnefamilier, som ofte har en travel hverdag. Da er det greit å slippe å tenke på at en også skal rekke å hente en pakke på butikken, sier Wille.

Handler om tillit

I en undersøkelse blant Postens pilotkunder sier 66 prosent at en slik tjeneste handler mest om tillit og at omdømmet til leverandøren er svært viktig. Men leveringspresisjonen er enda viktigere, mener professor i tjenesteinnovasjon ved Handelshøyskolen BI, Peder Inge Furseth.

Peder Inge Furseth, professor ved Institutt for kommunikasjon og teknologi ved Handelshøyskolen BI.
Peder Inge Furseth, professor ved Institutt for kommunikasjon og teknologi ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Handelshøyskolen BI)

– Jeg tror både Posten og andre store logistikkselskaper har god nok tillit slik at kunder vil la dem komme innom døren sin med leveranser selv om de ikke er hjemme. Det er heller snakk om at bedriftene har en trygg og enkel løsning som gjør at forbrukere kan føle seg trygge på at leveringer hjemme skjer på en god måte, sier han.

Furseth mener denne typen tjenester er et godt, og ikke uventet, eksempel på tjenesteinnovasjon for netthandelen.

– Man løser et problem for kunden ved å bedre kundeopplevelsen, som gir merverdi for butikkene. I tillegg kan logistikkselskapene øke inntjeningen ved å ta litt mer betalt for tjenesten. Logistikk har et stort potensial til å være en verdiøkende faktor for varehandelen, sier Furseth.

Vurderer alternativer

Posten er først ut med levering over dørstokken, men konkurrentene jobber med lignende tjenester.

Tilbudet er foreløpig bare tilgjengelig om man har digital dørlås eller nøkkelskap med kode. Her leverer postbud Pål Gunnar Molland en pakke innenfor døren til kunden.
Tilbudet er foreløpig bare tilgjengelig om man har digital dørlås eller nøkkelskap med kode. Her leverer postbud Pål Gunnar Molland en pakke innenfor døren til kunden. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi tester ut flere løsninger parallelt for å kunne tilby varelevering på kundens premisser. Innenfor døren er åpenbart en av disse, men også andre selvbetjente løsninger nær hjemmet blir testet ut. Det er mange teknologiske løsninger tilgjengelig, vi jobber med mange ulike løsninger og vi ønsker å tilby de løsningene forbruker vil ha, sier Cathrine Laksfoss, direktør i Schibsted Distribusjon, som sammen med Amedia og Polaris eier vareleveringstjenesten Helthjem.

Laksfoss sier Helthjem tester ut flere ulike løsninger sammen med forbrukerne, i påvente av at det skal komme gode teknologiske standarder ut av alle løsningene som nå testes rundt i verden.

– Dette er helt klart fremtiden, men teknologien må bli moden nok og forbrukerne må få tid til å venne seg til tanken på å bruke de nye mulighetene, sier Laksfoss.

PostNord har flere pilotprosjekter for levering i låste områder. I Sverige tester de ut varelevering i kundenes biler, såkalte «nærbokser» og levering av matvarer helt inn i kjøleskapet i tillegg til levering innenfor døren. Lignende prosjekter har også vært gjort i Norge.

– Disse pilotene har gitt oss stor tro på leveranser til «låste områder», og derfor har vi skapt en digital plattform for å distribuere digitale engangsnøkler til ulike låste områder. Plattformen kom i drift i første kvartal i år med lanseringen av nærbokser i Danmark, men vil utvides til andre leveranseformer etter hvert, sier Bjørn Thorvaldsen, kommunikasjonssjef i PostNord. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.