– Den store, manglende brikken i puslespillet er når de store plattformaktørene – enten Google, Apple eller Facebook, kommer på banen. De er ute og søker etter lisenser og noen har fått det allerede, sier direktør for næringspolitikk Liv Freihow i Ikt-Norge.

Denne uken slapp DNB nyheten om at 106 banker nå slår seg sammen for å etablere et selskap basert på betalingsplattformen Vipps. 

Frem til nå har konkurransen om de norske mobilbrukerne hovedsakelig stått mellom bankene, men i andre deler av verden er det gigantiske teknologiselskaper som har utviklet de mest populære betalingsløsningene.

I Kina konkurrerer Alibabas Alipay med Wechat om tronen. Førstnevnte snakket i fjor om at målet var å bli verdensledende. Nylig lanserte Alipay tjenesten sin i Finland – i all stillhet.

– Som en bulldoser

Det sosiale nettstedet Facebook har foreløpig kun gitt amerikanske brukere av chattetjenesten Messenger muligheten til å overføre penger til vennene sine, men har konsesjon som betalingsformidler i hele Europa.

Nå er det kun spørsmål om tid før selskapene også inntar Norge og Norden, ifølge Freihow.

– Det vi vet, er at når de først ruser opp motoren er det bånn gass. Da kommer de til å være som en bulldoser inn i markedene de går inn i, sier hun.

At norske banker er aggressive og bygger opp kundemasser før de virkelig store, globale plattformaktørene kommer på banen, er lurt, mener ikt-direktøren.

– De blir det veldig vanskelig å konkurrere med. Det er nok en grunn til å samarbeide med fintech-aktører, for de må passe på at plattformene tilbyr attraktive og innovative løsninger. Det vet vi at Facebook kommer til å gjøre, sier Freihow.

Christoffer Hernæs, leder for innovasjon og utvikling i Skandiabanken og finansteknologiekspert.
Christoffer Hernæs, leder for innovasjon og utvikling i Skandiabanken og finansteknologiekspert. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Unik posisjon 

Facebooks unike posisjon gjør at it-giganten raskt kan komme til å ta over hele vennebetalingspillet, så vel som markedet innen e-handel. 

Det mener Christoffer Hernæs, leder for innovasjon og utvikling i Skandiabanken og finansteknologiekspert.

– Man kan få et lite forvarsel på hvordan ting kan se ut når man så hvordan aksjekursen til Schibsted reagerte da Facebook annonserte at de ville lansere «Marketplace», sier Hernæs.

Han sikter til mandag 3. oktober i fjor da Schibsted-aksjen falt med flere milliarder kroner etter Facebooks avsløring om at de planlegger å gå i strupen på rubrikknettsteder som Schibsted-eide Finn.no.

– Det ble en brå brekk i aksjen. Det symboliserer hvilken makt digitale økosystemer har. Da er det fornuftig at man som norske banker heller tenker felles, enn å skulle konkurrere én og én mot disse store, sier Hernæs.

– Ikke konkurrenter

Freihow i Ikt-Norge tror imidlertid aktørene bak Vipps og Mobilepay vil søke samarbeid med it-giganter som Google og Facebook.

– Man kommer til å konkurrere om å være det synlige mellomleddet ut mot kunden, men jeg tror også det er nødvendig å gjøre seg tilgjengelig for samarbeid på de store plattformene, sier hun.

Skandiabanken er ikke blant de 106 bankene som skal samarbeide med Vipps. Hernæs er imidlertid enig i at det er smart at de norske bankene går sammen om å videreutvikle en betalingsløsning med tanke på den økte konkurransen.

– Betalingsområdet er titanenes kamp, størrelse betyr veldig mye når det kommer til å hevde seg i dette spillet, sier Hernæs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.