I oktober ifjor lanserte Microsoft sitt svært viktige operativsystem Windows 8, og pc-bransjen håpet på en opptur i salget. Men så langt har det gått helt gal vei. Utviklingen i første kvartal i år var tidenes verste, viser tall fra analyseselskapet IDC - i hvertfall siden de begynte å telle pc-salg i 1994.

Nå har også tallene for Norge kommet. De viser tydelig at pc-nedturen ikke handler om sviktende økonomi, for i rike Norge er nedturen dobbelt så ille. Der verdensmarkedet falt 13,9 prosent er salget i Norge ned 27 prosent.

- Det er kun ett tidligere eksempel på en så kraftig tilbakegang, det var 2. kvartal 2002, sier Anders Elbak, analytiker i IDC.

Les også: - «Fryktelige nyheter» for PC-er.

Stuper på alle fronter:

PC-salget i Norge i 1. kvartal, ifølge analyseselskapet IDC.

Pc nede på tredjeplass
Nedgangen i Norge er omtrent like stor for bærbare som stasjonære pc-er. Men det finnes noe som øker.

- Vi har eksplosiv vekst i nettbrettsalget, selv i forhold til sterke tall fra i fjor, sier Erik Rosenlind, nordisk innkjøpssjef i Elkjøp.

Han forteller at elektronikkjempen nå selger mye flere nettbrett enn pc-er hver måned.

- Så pc er blitt marked nummer tre, etter smarttelefon og nettbrett?

- Ja. Det er ikke et problem for oss hva vi selger, men for Intel og de tradisjonelle pc-produsentene er det en utfordring, sier Rosenlind.

Slutten for pc-æraen?
Den en gang så dominerende kombinasjonen av Microsofts Windows og Intels maskinvare har slått mange sprekker. Den blir kraftig utfordret av nettbrett og mobiltelefoner som bygger på andre operativsystemer og annen maskinvare. De elendige salgstallene har nå blåst nytt liv i debatten om en ”post-pc-æra”.

Jason Perlow i ZDNet mener pc-ens regjeringstid definitivt er forbi, og han spår massedød for pc-produsentene.

Men han mener det er feil å skylde på Windows 8. Den virkelig dødelige coctailen for pc er nettskyen og det som kalles ”god nok datakraft”. Perlow argumenterer for at tradisjonelle kraftige pc-er utkonkurreres av enklere, billigere, lettere og mer batterieffektive enheter. Dette kan være nettbrett, enkle hybridmaskiner eller billige såkalte ”ultrabøker”. De tunge oppgavene disse maskinene ikke takler, vil i fremtiden utføres av nettskytjenester, mener han.

Erstatter nummer to og tre
Tidligere måtte man ha stadig kraftigere maskiner for å kunne bruke ny programvare. Nå gjøres de tunge løftene kanskje av én maskin i husstanden, som skal brukes til spill eller tung grafikk. Til sofasurfing, skriving og andre vanlige oppgaver kan man bruke eldre pc-er eller lettere enheter.

Elbak mener denne trenden rammer modne markeder som Norge ekstra hardt, fordi svært mange allerede har pc, og da velger de gjerne et nettbrett i stedet for pc nummer to eller tre. I mindre modne markeder kjøper mange fremdeles sin første pc.



Ekstrem usikkerhet
Elbak har ikke tro på noe voldsomt comeback for pc, men tror heller ikke dommedag er nær.

- Dommedagsprofetiene er som om man for ti år siden skulle spådd pc-markedets død fordi de stasjonære pc-ene forsvant til fordel for bærbare, sier han.

Han påpeker at det nå kommer en rekke hybridmaskiner som er vanskelige å definere. IDC selv har valt å si at pc-er har fastmontert tastatur. De som har tastatur som kan settes på, inkludert Microsofts Windows Surface, regnes ikke som pc-er, men nettbrett.

- Windows 8 har solgt over 60 millioner lisenser de første månedene - en sterk start uansett hvordan man sammenlikner, sier kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Christine Korme, i en epost.

Hun svarer ikke direkte på hvordan Microsoft tolker nedturen som vises i IDCs tall.

"Wintel" er ikke døde
Elbak mener de tradisjonelle pc-produsentene har svært mye spennende på gang, selv om de så langt ikke har solgt så mye i nettbrettkategorien. Der er det Google, Apple og Samsung som dominerer.

- Ville du kjøpt aksjer i HP og Dell, Elbak?

- De står overfor store utfordringer, men det reflekteres i aksjekursene. Det er ikke sikkert alle klarer overgangen, men jeg tror noen av dem kommer til å bli veldig sterke på Windows-nettbrett og markedet for hybrid-maskiner, sier Elbak.

Rosenlind synes det er vanskelig å plukke morgendagens vinnere, for det skjer ekstremt mye om dagen.

- Det kommer Chromebook-pc-er fra Google, Apple er store og sterke, og det kommer nye ting på Windows og Intel. Du vil snart få fullverdige Windows-nettbrett med Office til 3.000 kroner. De har ikke lagt seg ned og dødd ennå, sier han.

Se også: : Jakten på den perfekte touch-pc (billedserie)

Se videodemonstrasjon av hvordan hybridene fungerer: Slik ser din fremtidige pc ut

Les også test av Windows 8-universet: Slik er Microsofts vidunderlige nye verden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.