– Vårt land er perfekt for droneindustrien, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fra talerstolen under bransjeorganisasjonen UAS Norways dronekonferanse i Oslo mandag.

UAS står for Unmanned Aircraft System – også kalt drone.

Samferdselsministeren snakket om dronenes fremvekst i Norge og hvordan de vil kunne påvirke nordmenns daglige liv i årene som kommer.

Bruk av dronebruk blant myndigheter, militære, privatpersoner og private selskaper har skutt fart globalt de siste årene – og ventes å øke kraftig i årene som kommer.

Solvik-Olsen tror Norge i første omgang vil se omfattende bruk av droner til samfunnsnyttige oppgaver, men at nordmenns liv også kan forandres av droneteknologien som vokser frem.

– Primært vil det handle om det offentliges oppgaver, å sikre broer og veier og til inspeksjoner og overvåkning av større områder, sier Solvik-Olsen til DN under konferansen.

Men revolusjonene i næringslivet vil også komme ifølge statsråden, spørsmålet er bare når.

Kan overvåke barn

I nær fremtid kan droner brukes til alt fra foreldres overvåkning av barn, levering av mat og varer på døren og passe på fartsgrenser og gi bøter ifølge samferdselsministeren.

– Jeg tror vi går i den retningen, men hvor fort er usikkert, sier Solvik-Olsen. 

Selv er han opptatt av å sikre folks privatliv når droner i løpet av få år vil være utbredt i samfunnet.

– Jeg tror den store utfordringen vi får er at folks følelse av at deres privatliv blir invadert av kameraer på droner. Hvis folk føler de blir overvåket kommer skepsisen til å øke, sier Solvik-Olsen.

Det amerikanske romfarts- og flyteknologietaten Nasa har allerede begynt å teste overvåkning av trafikk med droner. Det er den norske samferdselsministeren skeptisk til å innføre i Norge.

– Å ha droner som skal fly rundt og passe på fartsgrenser og sånne ting det er effektivt, men er det noe vi ønsker, at storebror ser deg på den måten?

– Ja, er det det?

– Nei, det er jeg veldig skeptisk til, sier Solvik-Olsen.

Internasjonal trend

I forbindelse med konferansen slapp UAS Norway en rapport som anslår at droneindustrien  i Norge vil omsette for 800 millioner kroner og sysselsette 90.000 personer innen 2021. Globalt ventes veksten å stige ytterligere:

I en rapport fra konsulentselskapet Pwc anslås det globale dronemarkedet å være verdt to milliarder dollar i dag, som tilsvarer oppunder 17 milliarder kroner. Innen 2020 anslår selskapet i samme rapport at dette vil øke til 127 milliarder dollar, som tilsvarer over tusen milliarder kroner og en vekst på 6.000 prosent.

En rekke større selskaper utvikler eller har allerede tatt i bruk dronetjenester. En rekke internasjonale mediehus, som CNN og BBC bruker droner i nyhetsdekning, netthandelsgiganter som for eksempel Amazon ønsker å levere varer med droner og pizzakjeden Dominos skal levere sin første pizza med drone før jul i New Zealand.

Også i Norge begynner droner i stadig større grad å bli en del av folks daglige liv. Universitetet i Tromsø har opprettet Europas første droneutdanning og matvareleverandøren Kolonial.no har for eksempel uttalt at de ønsker å levere mat på døren med droner i nær fremtid

Fra nisje til storbutikk

Det 13 år gamle norske selskapet Elefun har solgt droner i Norge i seks år, og anslår nå at de selger flere tusen større droner årlig.

– Veksten i dronesalget har vært enorm, sier medeier og gründer bak selskapet, Knut Myhre, til DN etter at han og hans kolleger lot samferdselsministeren fly en av deres droner under konferansen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (t.h.) får prøvefly en drone av selskapet Elefun under UAS Norways dronekonferanse. 
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (t.h.) får prøvefly en drone av selskapet Elefun under UAS Norways dronekonferanse.  (Foto: UAS Norway)

Da Elefun begynte å selge droner for seks år siden var det ifølge Myhre et lite nisjemarked. I dag tror han UAS Norways anslag for det norske dronemarkedets vekst er fornuftig, men hadde aldri trodd det da han først beveget seg inn i dronebransjen.

– Vi trodde absolutt ikke det for seks år siden, på ingen måte, sier han. I 2015 omsatte selskapet for 88 millioner kroner, med et resultat før skatt på syv millioner kroner. 

Myhre tror, som samferdselsministeren, at industribruk er den neste fasen for droner i Norge. Han tror likevel bruk av droner i dagliglivet – som til levering av varer på døren – kan være en realitet innen få år.

– Teknologien er der, så det kan bli virkelighet i løpet av kun få år så lenge regelverket legges til rette for dette, sier Myhre og legger til at han ønsker at norske politikere skal fortsette den «fornuftige» linjen de har lagt seg på i reguleringen av droner så langt.

Les også:

Ny rapport: Spår rakettvekst i dette markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal prøvefly verdens første «passasjerdrone»
Vil levere pizza med droner