– Jeg er veldig fornøyd. Som forventet ser retten saken fra Bra Søks ståsted. Det er viktig at ytringsfriheten står så sterkt at vi som bransjeorganisasjon kan sette søkelyset på saker vi synes det er viktig å ta opp, sier Magnus Strømnes Bøe.

Han er styreleder i Bra Søk – bransjeorganisasjonen for søkemotoroptimalisering, og også administrerende direktør for digitalbyrået Red Performance.

I vår ble han saksøkt av internettmillionær Dyar Al-Ashtari (23), etter at Bøe i september i fjor holdt et foredrag der han advarte mot ulike teknikker man kan bruke for å skape bedre rangering av nettsider i Google-søk, og brukte Al-Ashtaris selskap som eksempel.

Krevde 100.000

Al-Ashtari krevde i utgangspunktet 100.000 kroner i oppreisning for ærekrenkelser. Nå er kjennelsen klar, og Al-Ashtari må i stedet betale Bøes saksomkostninger på 25.000 kroner.

– Min klient har ingen kommentarer, skriver Al-Ashtaris advokat Mari Kristiansen Eldøy i en epost til DN.

Kjennelsen er ikke rettskraftig. Det er ikke kjent om Al-Ashtari vurderer å anke.

Lenkebygging

Kapitalkassen drev med rangering og formidling av tilbud om forbrukslån, og var drevet og deleid av Al-Ashtari gjennom hans selskap Dyar Marketing Labs as.

I presentasjonen trakk Bøe frem eksempler på nettsider der det var plassert inn lenker til Kapitalkassen.

For å illustrere det han mente kunne være «merkevaresvindel», viste han til nettsider der lenker til Kapitalkassen var blitt lagt inn – en praksis som ble gjort for at Kapitalkassen skulle kunne rangere bedre i Google-søk på «forbrukslån».

Bøe mente metoden var et brudd på Googles retningslinjer.

I tillegg skrev Bøe at det «Å sko seg på andres merkevarer, uten samtykke, bryter markedsføringsloven», ved siden av en faksimile av en DN-artikkel om Al-Ashtari, med tittelen «22-åring har tjent 27 mill. på tre år».

Ett av argumentene til Al-Ashtari var at enkelte av nettsidene ikke kunne knyttes direkte til han. I retten forklarte han at han hadde hyret en underleverandør til å bidra med lenkebyggingen, og at det var denne leverandøren som sto bak det viktigste eksempelet i foredraget til Bøe, nettsiden ksbank.no.

Denne nettsiden var tidligere eid av Kvinnherad Sparebank, som siden er blitt kjøpt opp av Sparebank 1 SR-Bank. Denne banken reagerte sterkt på at deres logo fantes på samme side som lenker til Kapitalkassen, og politianmeldte nettsiden. Al-Ashtari har hele tiden understreket at han ikke kjente til ksbank.no.

– Vi fikk ikke rapporter eller beskjeder om hva dette selskapet hadde gjort, sa Al-Ashtari på spørsmål fra Jon Wessel-Aas, Bøes advokat, i retten.

På oppdrag

Men retten mente dette ikke betydde noe.

«Etter rettens oppfatning bygger presentasjonen på et tilstrekkelig faktisk grunnlag. Alle eksemplene som er benyttet i presentasjonen inneholder lenker til Kapitalkassen, som kan knyttes til saksøker og Al-Ashtari, selv om ett av domenene ikke var registrert eid av saksøker».

Magnus Strømnes Bøe i Bra Søk ble frifunnet av tingretten.
Magnus Strømnes Bøe i Bra Søk ble frifunnet av tingretten. (Foto: Aleksander Nordahl)

I kjennelsen står det videre at det ikke er avgjørende hvorvidt kjøpet av domener og utformingen av nettsidene er gjort bevisst, eller om det skyldes misforståelser.

«Det har uansett skjedd på oppdrag fra og på vegne av saksøkers virksomhet», heter det i kjennelsen.

Fakta

I kjennelsen pekes det også på at Al-Ashtari og hans advokat ikke har påvist avgjørende feil ved det faktiske grunnlaget i presentasjonen.

«Dette innebærer etter rettens syn at det heller ikke er avgjørende at saksøker ikke ble gjort kjent med presentasjonen på forhånd og fikk adgang til å imøtegå den. Det bemerkes også at ytringen om «merkevaresvindel» må anses som en verdivurdering som generelt har sterkt vern», heter det.

Bøe understreker at Bra Søk vil fortsette å sette søkelyset på det man mener er viktig å få frem.

– Det vil gjøre det lettere for annonsører å vite hva man skal gjøre og ikke gjøre. Basert på min erfaring er Google-søk for de aller fleste den største annonsekanalen, men samtidig den man gjerne har minst forståelse for, fordi den er veldig kompleks, sier Bøe.(Vilkår)