– Det som skjer i dag er kanskje den største formen for sosial kontroll noensinne. Verden utvikler seg, og maktfordelingen endrer seg. Dette skjer i en kontekst der folket ikke blir spurt om å avgi en stemme om retningen vi beveger oss i.
Edward Snowdens ansikt fyller storskjermen som strekker seg foran publikum i Olavshallen i Trondheim. Innimellom snakker den verdenskjente varsleren så høyt at lyden sprekker over videolinken som sendes fra et ukjent sted i Moskva.
– Vi har dårlig tid. Vi mister i økende grad muligheten til å kunne være med på å forme utviklingen som mektige selskaper, som Google og Facebook, og myndighetene driver fremover, sier Snowden.
Ber folk våkne
Denne helgen gikk NTNUs nyoppstartede vitenskapsfestival «The Big Challenge Science Festival» av stabelen, der store navn, vitenskap og kunst i fire dager skal være på plakaten i trønderhovedstaden.
Edward Snowden var først ut etter festivalåpningen.
31-åringen ble i 2013 verdensberømt da han lekket graderte dokumenter mens han jobbet for de amerikanske sikkerhetsetaten NSA og CIA. Dokumentene avslørte ulovlige overvåkningsmetoder som ble anvendt mot amerikanske borgere.
I dag bor Snowden i Russland, etter å ha søkt asyl i en rekke land, deriblant Norge. Her jobber han med hvordan å styrke menneskerettigheter i den digitale utviklingen, og han har siden 2014 sittet i styret for organisasjonen Freedom of the Press Foundation.
– For seks år siden var livet mitt så komfortabelt. Jeg bodde på Hawaii med familien og kunne gå på stranden hver dag. Så klart er dette livet å foretrekke enn slik som det er nå, men vi må våkne opp, og vi må gjøre noe, sier Snowden.
Han advarte spesielt mot de store teknologigigantene, som Facebook og Google.
– Disse private institusjonene får jobbe helt ubegrenset. Gjennom at vi hver dag bruker og prøver nye plattformer og algoritmer samler de inn informasjon om meg og deg, og jobber ut en basis som gjør oss sårbare som mennesker. De vet hvem vi elsker, hvor vi beveger oss og hvilke bøker vi leser, sier han.
Utviklingen mener Snowden også skjer indirekte, der hver og en har stadig mindre kontroll over hvilken informasjon som kommer på avveier.
– Sykehus, banker, butikker du handler i – alle samler informasjon om deg. Er du ikke med på utviklingen blir det en svakhet, for da har du ikke tilhørigheten til plattformene der alle andre mennesker er. Dette blir en sårbarhet, en sosial kontroll, som kan bli lett å unytte, sier Snowden.
– Blir stadig viktigere i vår tid
Den tidligere IT-teknikeren blir både sett på som en legende og forræder.
Daniel Ellsberg, som sto for lekkasjen av Pentagon-papirene, har omtalt Snowden som en helt i The Guardian. Snowden har vunnet en rekke priser for å tjene offentligheten, og ble i 2013 også kåret til Årets globale tenker av Foreign Policy Magazine.
Samtidig har flere amerikanske politikere gått hardt ut mot varsleren, og den britiske forfatteren og journalisten Edward Lucas har blant annet skrevet boken «The Snowden Operation», der han mener at Snowdens handlinger kan ha rot i sabotasje og forræderi.
Prosjektleder for festivalen, Trond Singsaas, sier de er veldig fornøyde med å ha fått et så stort navn som Edward Snowden til å snakke for publikum.
– Han er en an mange enkeltpersoner som har måttet bosette seg i et annet land fordi de har uttrykt seg på tvers av hva myndighetene ønsker. Vi ser fortsatt en debatt om disse menneskene, sier Singsaas, og fortsetter:
– Han søker sannheten, og symboliserer hvordan vitenskap og politikk henger sammen. Dette blir stadig tydeligere i vår tid.
Hvordan NTNU kom i kontakt med den verdenskjente varsleren vil han ikke gå inn på.
– Vi har et nettverk, og dette har vi benyttet oss av. Mer enn det vil jeg ikke si. Det har vært viktig for oss at sikkerheten hans er ivaretatt, og det blir den. Det var aldri aktuelt å be ham komme fysisk til Norge, sier Singsaas.
Til slutt avrunder Snowden med en oppfordring til publikum.
– Vi er alle sammen på disse plattformene og nettverkene. Det knytter oss sammen. Så hva hvis vi kunne funnet en måte på å mobilisere oss, og velte dette korrupte systemet og bruke det utelukkende for samhold, og ikke kontroll, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.