Antallet grove mobiltyverier på offentlige plasser har siden 2008 formelig eksplodert. Mens det i første halvår 2008 ble anmeldt 8289 mobiltelefontyverier på åpen gate, ble det i første halvår i år anmeldt 14.477 tyverier - en økning på hele 75 prosent.

Og det meste av økningen har skjedd de siste året. Fra 1. halvår i fjor til første halvår i år økte antallet tyverier med 42,4 prosent, viser tall fra politiets straffesaksregister (Strasak).

Bryr seg ikke om klokker og fotoapparater lengre
Statistikken tegner et tydelig bilde av at lommetyver i Norge ser et lett og lukrativt bytte i folks mobiltelefoner. Tidligere gikk tyvene etter en rekke verdisaker som kontanter, smykker, fotoapparater og klokker. Men alle disse gjenstandene synes å tape interesse for tyvene, der for eksempel antall tyveri av fotoapparater er halvvert siden 2008.

Det siste kan ha sammenheng med at verdIen på mobiltelefoner har økt, samtidig som prisen på vanlig forbrukerelektronikk har sunket.

Det er ikke bare ofrene som fortviler. Også politiet og den internasjonale mobilbransjen ser nå et desperat behov for å finne effektive tiltak mot bølgen av mobiltyverier. Oslo Politidistrikt har nå besluttet å opprette en egen lommetyverigruppe i løpet av året, med ett oppdrag: Forfølge de notoriske mobilbandene som herjer hovedstaden.

Det er det åpenbart et behov for. 75 prosent av alle grove lommetyverier i Norge skjer i Oslo.

Vil gjøre helermobiler ubrukelige
De norske teleoperatørene har på sin side gått sammen om et nasjonalt register over stjålne mobiltelefoner (Equipment Identity Register (EIR) - som igjen rapporteres inn til et internasjonalt register. Dette registeret, kalt IMEI Database, er en svarteliste som gjør at registrerte telefoner ikke kan koble seg til telefonnettverket - og dermed blir ubrukelige, selv om den nye "eieren" bytter simkort. Hensikten er å gjøre mobiltelefoner vanskeligere å omsette - og slik gjøre tyveri mindre attraktivt, ettersom kjøperne risikerer å kjøpe en "død" telefon.

Netcom opplyser til DN.no at de aldri før har svartelistet så mange mobiltelefoner etter melding fra politiet om tyveri.

- Per andre kvartal 2012 har vi sperret 34 prosent flere telefoner sammenlignet med tilsvarende periode i 2011, opplyser pressekontakt Anders Bigseth i Netcom.

Tyvenes mobil-favoritt
Selv om økningen i antall sperrede telefoner etter tyveri er høy, er den lavere enn økningen i antall meldte mobiltyverier i samme periode (42 prosent). Det kan skyldes flere ting. For det første er det ikke alle som kjenner til at man kan gjøre en telefon ubrukelig ved å registrere den i IMEI-databasen. For det andre er det politiets oppgave å videreformidle til teleoperatørene at en telefon er meldt stjålet og forlangt svartelistet.

- Erf#229smessig er det ikke alltid at politidistriktene har ressurser til å sende nummer til oss for sperring. Tallene gir dermed ikke det store og hele bildet, mener Bigseth i Netcom.

Mens teleoperatørene satser på at flere vil registrere stjålne telefoner i Imei-registeret, og politiet satser på sin lommetyverigruppe i Oslo er det en ting å gjøre for deg som ferdes på gaten, særlig der det er mye folk:

Tvihold på telefonen din.

Særlig hvis du er i hovedstaden, og særlig hvis du er den stolte eier av en Iphone fra Apple.

Hele 59 prosent av alle telefoner som ble meldt stjålet i første halvår var nemlig Iphones - en telefon som har rundt 20 prosents markedsandel i Norge (NB: korrigert fra opprinnelig opplyst 40 prosent markedsandel).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.