Elon Musk lar ikke sine ansatte i SpaceX hvile på laurbærene – én uke etter en historisk oppskyting av selskapet romfartøyet Dragon med raketten Falcon 9. Nå vil han ha raketten Starship ut i verdensrommet.

– Vennligst anse Starship som førsteprioritet for SpaceX nå, skrev milliardæren i en epost til sine ansatte i selskapet SpaceX.

Musk legger også til at returen til Dragon også må prioriteres. Det er amerikanske CNBC som har fått tak i korrespondansen mellom Musk og hans ansatte.

30. mai sendte SpaceX to Nasa-astronauter opp til den internasjonale romstasjonen med raketten Falcon 9. Dersom alt går etter planen, vil astronautene returnere i løpet av de neste to månedene. Tesla-gründeren og milliardærkjendisen nøyer seg ikke med kun denne romturen – nå vil han at selskapet skal fortsette å jobbe med Starship-fartøyet. Planen er å bruke fartøyet til å sende så mange som 100 mennesker til månen og Mars, opplyser CNBC.

Elon Musk er ikke kun interessert i transport til verdensrommet, men står også bak elbil-suksessen Tesla.

For litt over en uke siden skjøt SpaceX i samarbeid med Nasa raketten Falcon 9 til den internasjonale romstasjonen.
For litt over en uke siden skjøt SpaceX i samarbeid med Nasa raketten Falcon 9 til den internasjonale romstasjonen. (Foto: Craig Bailey/AP/NTB Scanpix)

Motortest endte i eksplosjon

I fjor avdekket Musk Starship-prototypen, som er laget av rustfritt stål. Målet er at fartøyet skal kunne frakte så mange som 100 mennesker om gangen på turer til både Mars og månen. Den siste testen, 29. mai, endte med at prototypen eksploderte, melder CNBC.

SpaceX har klart å samle inn 1,7 milliarder dollar siden januar 2019 – og er verdsatt til rundt 39 milliarder dollar.

Selskapet har rundt 8000 ansatte som er spredt rundt California, Florida og Texas. I eposten CNBC har fått tilgang til oppfordres ansatte til å flytte til Boca Chica i Texas for å jobbe med Starship.

Nasa-kontrovers

Forrige ukes oppskyting er første ledd i Musks drøm om å bygge kommersielle fartøy som kan sende vanlige folk på en tur-retur til verdensrommet. Men SpaceXs samarbeid med Nasa rundt oppskytingen har ikke gått knirkefritt.

September 2019 kom NASA-sjefen Jim Bridenstine med indirekte kritikk rettet mot Musks fokus på Starship. Han ville ha mer entusiasme rundt SpaceXs samarbeid med Nasa. I en Twitter-melding fortalte Birdenstine at det er på tide å levere om løftet om Crew Dragon-fartøyet.

Nå er avtalen med Nasa oppfylt og Musk er ett skritt nærmere drømmen om kommersielle verdensrom-turer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.