De første eksemplarene av Teslas nye folkelige storsatsning er allerede levert til nye eiere i USA. Et stykke ut i 2018 er det ventet at Model 3 også kommer til å rulle ut på de norske veiene.

Tesla har så langt vært ansett som en luksusbilprodusent, men med Model 3 forsøker Tesla-sjef Elon Musk å treffe et langt bredere marked enn han har gjort med de tidligere modellene.

Forventningene har vært skyhøye til den nye bilen og folk har betalt for å reservere seg en plass først i køen for å få en Model 3. Musk lovet tidligere i år at selskapet skulle produsere 1500 Model 3 i tredje kvartal.

Det gikk ikke akkurat som planlagt.

Bygget for hånd i skjul

– Vi kommer til å gå igjennom minst seks måneders produksjonshelvete. Det vil bli litt av en utfordring å bygge denne bilen, sa Musk under lanseringen av Model 3 i august.

Han fikk veldig rett. Musk og resten av Tesla-teamet klarte bare å lage 260 stykk Model 3 i tredje kvartal. Selskapet skyldte tidligere denne uken på flaskehalsproblemer i produksjonslinjen for den svake produksjonen.

Men det ingen visste, hverken analytikere, investorer eller de hundrevis av kundene som har bestilt bilen, er at så tidlig som i september skal bilene ha blitt satt sammen for hånd, ifølge kilder med kjennskap til saken. Det skriver Wall Street Journal.

Kuka-roboter lager Tesla Model S i 2015.
Kuka-roboter lager Tesla Model S i 2015. (Foto: Jeff Chiu/AP Photo/NTB Scanpix)

Bilproduksjonsindustrien er blitt stadig mer automatisert det siste tiåret, med Tesla som en av de fremste på området. I april fikk selskapet en leveranse av hundrevis av «Kuka-roboter», en type industriroboter, for å effektivisere produksjonen av Tesla Model 3.

Teslas produksjonslinje var ikke endelig oppført før for to uker siden og dermed har deler av bilene blitt satt sammen for hånd, derav det svekkede produksjonsresultat, ifølge Wall Street Journal.

Tesla hamrer løs på Wall Street Journal

Bileksperter sier til avisen at det er uvanlig å bygge store deler av biler for hånd under produksjonen.

– Det er ikke sånn masseproduksjonsbiler er laget. Det er hest og kjerre-produksjon. Det er ikke dagens automobile verden, sier Dennis Virag, grunnleggeren av Automotive Consulting Group til avisen.

Tesla svarer slik på saken i Wall Street Journal via en talsperson:

– I over et tiår har WSJ kontinuerlig angrepet Tesla med villedende artikler som, med få unntak, overskrider grensene for journalistisk integritet. Det er mulig at denne artikkelen er et unntak, men det er ekstremt usannsynlig.

– Elon Musk, la oss snakke

Fredag meldte Musk at lanseringen av selskapets semitrailer blir utsatt til 16. november. Han ga første gang hint om traileren i april, da han sa at den skulle lanseres i september. Siden ble lanseringen utsatt til oktober, og nå til november.

– Tesla Semi lanseres nå 16. november. Vi snur ressursene mot å fikse Model 3 flaskehalser og å øke batteriproduksjon for Puerto Rico og andre rammede områder, skrev Musk i en Twitter-melding torsdag kveld.

Den sørafrikanske gründeren har tilbudt seg å hjelpe Puerto Rico med å fikse strømnettet i Puerto Rico, som ble hardt rammet av orkanen Maria, og etterlot millioner av mennesker helt uten strøm.

– Elon Musk, la oss snakke. Vi du vise verden styrken og målbarheten til TeslaTechonologies? Puerto Rico kan være flaggskipsprosjektet, skrev Puerto Ricos guvernør, Ricardo Rossello, på Twitter torsdag, hvorpå Musk repliserte:

– Jeg snakker mer enn gjerne. Forhåpentlig kan Tesla hjelpe til.

Tesla sender nå sammen med andre amerikanske selskaper solcellepaneler og batterier til Puerto Rico.(Vilkår)

Årets fredspris gir neppe færre bomber, men komiteen viser en positiv selvstendighet.
Kjetil Wiedswang kommenterer årets fredsprisvinner ICAN.
01:58
Publisert: