Bergen kommune har avgjort sin elsparkesykkelkonkurranse, og deler ut markedet til tre aktører.
Det er svenske Voi som kommer på førsteplass, og får én av tre tillatelser til å drive i den anbudslignende løsningen. Deretter kommer norske Ryde og estiske Bolt på andre og tredje.
Tyske Tier, verdens største aktør på mikromobilitet var topp tre i Oslo og Trondheim. Selskapet nådde imidlertid ikke opp i Bergen, og må ut.
Én aktør dro inn 50 mill.
Oslo og Trondheim har tidligere avgjort lignende konkurranser, og Voi er den eneste som har kommet seirende ut av alle tre prosessene.
– Vi samarbeidet godt med kommunen under pilotprosjektet, og vil fortsette den gode dialogen for å finne de beste parkeringsløsningene. Vi vil bruke geofencing og opplæring for å bidra til tryggere ferdsel, og gjennom høy utnyttelsesgrad og gode rutiner for gjenbruk og resirkulering sikre at vi bidrar til å oppnå kommunens klimamål, sier Vois Norden-sjef Christina Moe Gjerde i en pressemelding.
Mandag ble det klart at regjeringen strammer inn reglene for bruk av elsparkesykler. Disse åpner for nattåpent tilbud, dersom kommunene vurderer det som forsvarlig. Før det kom regler som tillot byene å stramme inn, ble nattkjøring et hett tema på grunn av en bølge fyllekjøring og medfølgende skader.
I pressemeldingen erklærer Gjerde at Voi ønsker å tilby nattåpne elsparkesykler, og at promillegrense og teknologiske løsninger vil gjøre dette forsvarlig.
Norge er et ekstremt viktig marked for de europeiske elsparkesykkelaktørene, og DN har skrevet flere saker om de lukrative marginene og den enorme etterspørselen i hovedstaden. Bergen er også et svært godt marked i europeisk sammenheng.
I et brev fra Ryde som DN Har fått innsyn i, opplyser den norske aktøren at de alene omsatte for 50 millioner kroner i Bergen i fjor.
Daglig leder Tobias Balchen ser frem til å fortsette.
– Vi er utrolig stolte og glade for tilliten fra Bergen. Av det vi har rukket å lese så langt, virker det som om kommunen har gjort en veldig grundig jobb med vurderingen sin, sier han.
Rydes irrgrønne elsparkesykler har fått mye oppmerksomhet, ofte på grunn av vertsbyenes reaksjoner. Etter at Solberg-regjeringen legaliserte det nye fremkomstmiddelet i 2018 ble Ryde beskyldt for «cowboyvirksomhet» og for å være en «parasitt» da de rykket inn i byen, men vant flere søksmål fra kommunene som reagerte på virksomheten.
Bergenserne har imidlertid omfavnet dem, og selskapet har hatt størst markedsandel.
– På et politisk nivå har det tidvis vært et betent samarbeidsklima, men det håper vi at er en saga blott. Nå gleder vi oss til å samarbeide fullt ut, sier Balchen som understreker at samarbeidet med kommunen har vært veldig godt i den daglige driften.
– Veldig skuffende
Estiske Bolt satser på såkalt «multimodalitet», det vil si elsparkesykler, elsykler og drosjer i samme app. Selskapets norgessjef Jose Rei tolker tredjeplassen i Bergen som at dette har vært en god strategi.
– Jeg ser frem til å fortsette det gode samarbeidet med Bergen og ønsker å gratulere både Voi og Ryde med seieren. Sammen skal vi endre omdømmet til bransjen, og vi er sikre på at Bergen vil få et sterkt tilbud med disse aktørene på plass. Dette er Bolt klar for å levere i året som kommer, sier Rei.
Tyske Tier er størst i verden og har japanske Softbank og det norske venturefondet Northzone blant sine viktigste eiere. Sistnevnte har etter det DN forstår investert mellom 200 og 300 millioner kroner i selskapet.
– Dette er overraskende og veldig skuffende, sier norgessjef Morten Askeland.
Han poengterer at det har gått bedre i de andre norske konkurransene.
– Nå skal vi sette oss grundig inn i vurderingen fra kommunen, så må vi komme tilbake til detaljene i den, sier Askeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.