Blant 12 konkurrerende selskaper er det svenske Voi, tyske Tier og estiske Bolt som har vunnet konkurransen om å få leie ut sparkesykler i Oslo. Det går frem av kommunens tildelingsbrev som DN har fått tilgang på.
Selskapene får sette ut 2667 stykker hver, totalt 8000, og har enerett på å drifte et år.
Vinnerne uttrykker stor lettelse og takknemlighet for å lykkes i Oslo. Ifølge analysebyrået Fluctuo var dette den europeiske byen der det ble kjørt flest turer med det elektriske fremkomstmiddelet i fjor, ikke justert for befolkning.
– Vi har lovet mye til de norske byene, og ser frem til å levere på våre løfter. Gjennom lokale samarbeid, utvikling av parkeringsløsninger og innføring av vår helt nye elsparkesykkelmodell skal vi bidra til å gjøre Oslo til en trygg og tilgjengelig by enten du ferdes på hjul eller til fots, sier nordensjef i Voi, Christina Moe Gjerde.
– Oslo går foran på reguleringer og stiller strenge krav. Aktørene må levere på sikkerhet, ryddighet og klima, sier Morten Askeland, norgessjef i Tier.
Han forteller at etterspørselen etter tjenesten deres har vært enorm i Norge, med totalt 2,3 millioner turer i fjor.
– Vi skal sørge for bedre mobilitet og kjøreglede i Oslo, og gleder oss til fortsettelsen, sier Askeland.
I forrige uke avgjorde Trondheim sin konkurranse, der Bolt gjorde det svakest. I Oslo er selskapet i toppen.
– For Bolt har det vært viktig å til enhver tid bli ansett som en seriøs aktør. Vi har unngått konflikter og fulgt alle anbefalinger fra kommunen mens vi har drevet i Oslo. Som eneste multimodale aktør, med både sparkesykkel, elsykler, og drosje i samme app, er vi derfor utrolig takknemlige for at Oslo har vist oss tillit og anerkjennelse for vår tjeneste, sier Jose Rei som er sjef for mikromobilitet i Norge.
– Ekstremt skuffet
Den nye ordningen er en kraftig innstramning fra situasjonen i fjor sommer, da byen i praksis var uregulert. Da var det 25.000 elsparkesykler på gatene på det meste, 10.000 flere enn i Paris. Mange nordmenn omfavnet elsparkesyklene etter at Solberg-regjeringen gjorde dem lovlige i 2018, mens andre raste mot ufremkommelige fortau, fyllekjøring og en bølge personskader som også rammet gående.
I fjor sommer var Voi, Tier og Ryde størst i Oslo, og hadde over 5000 elsparkesykler ute hver. Ryde sto også igjen som en av tre vinnere i Trondheim, men i Oslo kom selskapet svakere ut.
– Vi er ekstremt skuffet og veldig overrasket. Mange av våre tiltak særlig knyttet til sikkerhet ser ikke ut til å være nevnt i evalueringsrapporten. På dette punktet scoret vi nest best i Trondheim, mens i Oslo får vi en betydelig dårlige score. Vi forstår ikke resultatet, sier daglig leder Tobias Balchen til DN.
«Rydes rutiner og virkemidler for å sikre trygge offentlige rom vurderes samlet sett å være middels» heter det i avgjørelsen fra Bymiljøetaten.
– Best av alle
Om Voi skriver kommunen at «rutiner og virkemidler for å sikre fremkommelige offentlige rom ble vurdert som svært gode og best av alle søkerne»
For Tiers del er det særlig tilnærming til fjerning, flytting og rydding av sykler som styrker søknaden.
Etaten skriver at Bolts planer for parkeringsløsning vurderes som svært gode, mens de forebyggende tiltakene for å hindre feilparkeringer vurderes som gode og kunnskapsbaserte.
«Bolt har også lagt frem dokumentasjon for samarbeid med både offentlige og private aktører. Rutinene for å identifisere og respondere på kjøretøy til hinder vurderes som over gjennomsnittet gode, og er også godt dokumentert.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.