En million nye kunder i måneden – det er det ikke mange bedrifter i verden som kan skilte med. Men dette har vært fasiten for den norske nettleseren Opera mini i lang tid – og antall aktive brukere har passert 30 millioner.

Betaversjon
De siste to årene har det imidlertid ikke kommet noen mini-nyheter fra Opera – inntil i dag. Men nå slippes Opera mini 5 i betaversjon og vår konklusjon er at dette var verdt å vente på.

- Vi har vokst med en million brukere i måneden, og jeg ser ingen grunn til at det skal slutte nå, sier Tor Odland, informasjonssjef i Opera.

Alle mobiler kan få internett
En av Opera minis største styrker er at den skal fungere på alle mobiltelefoner som har støtte for Java. Det betyr at svært mange mobiler som ellers ville vært uten internett kan få det med Opera mini. Men nettleseren er såpass elegant og brukervennlig at mange laster den ned selv om mobilen deres allerede har en annen nettleser. Det har man nå flere grunner til å gjøre.

Den største nyheten er at man kan ha flere nettsider oppe samtidig, gjennom såkalte ”faner”, også kalt ”tabs”. Dette er særdeles praktisk hvis man bruker mobilen til å samle informasjon og gjør at opplevelsen kommer mye nærmere nettsurfing på pc. Man kan enkelt bytte mellom ulike nettsider.

Andre praktiske funksjoner er at Opera mini nå kan huske passord til nettsider du besøker.

Også for touch
Nettleseren kommer også i en versjon for touch-telefoner. Denne er spesialtilpasset ved at man blant annet får disse fanene for ulike nettsider nederst på skjermen, ikke øverst som er vanlig.

- For at man skal slippe å ha fingeren over skjermen, forklarer Tor Odland, informasjonssjef i Opera.

Forenklet
Vårt inntrykk er at bruken av nettleseren generelt er forenklet. Ved ett trykk kommer de viktigste funksjonene opp i en meny med lett forståelige symboler. Mengden informasjon er ikke for stor, så man finner enkelt frem. Det betyr for eksempel at de fleste nå bør kunne finne frem til funksjonen for søk etter spesielle ord i en nettside. Ifølge Odland har man også hatt dette i tidligere versjoner, men uten at undertegnede da fant ut av det.

Hurtigtaster
Det er også enkelt å funne frem til et knippe ferdigprogrammerte hurtigtaster, for eksempel kan man bla frem og tilbake mellom ulike åpne nettsider ved to tastetrykk. Det er praktisk.

Startskjermen har også fått seg et løft. Her kan man selv sette opp ni nettsider man vil ha snarveier til, og det lastes små bilder av hver nettside.

Hvis vi skal nevne noen små irritasjonsmomenter må det være at man ikke bare kan flytte markøren til et felt og begynne å skrive – man må trykke på senterknappen for å aktivere feltet hver gang. Dette skiller seg fra vanlig nettbruk og er derfor litt irriterende.

Henger seg opp
Et annet moment er at nettleseren ofte er lynrask, men en del ganger henger den seg opp i nedlastingen. I slike tilfeller kan det lønne seg å stoppe nedlastingen og begynne på nytt – da kan man være inne på et par sekunder. I våre forsøk med Opera mini tok det typisk noen få sekunder før selve nedlastingen startet, men så gikk det lynraskt.

Mange fordeler
Opera mini er spesiallaget for mobilnett og begrenser derfor mengden informasjon som sendes til mobilen. Dette gjøres ved at all trafikk først går gjennom Operas filter, der særlig bilder komprimeres. Dermed kan man laste ned ting raskere på tregere mobillinjer, og mobilregningen vil også slankes betraktelig.

Opera mini har for øvrig fremdeles mange andre fordeler, slik som at teksten ordnes i kolonner som er akkurat brede nok til at man slipper å scrolle frem og tilbake for hver linje man leser. Det er behagelig å lese nyheter med denne nettleseren.

Godt for aksjonærene
Opera mini vokser gjennom avtaler med mobiloperatører, men størstedelen av kundegruppen er folk som selv laster den ned – trolig etter anbefalinger fra andre. Med denne oppgraderingen bør det egentlig bli fart i begge disse kanalene, for dette er et stilig produkt som flere mobiloperatører vil velge, og jungeltelegrafen bør fungere bedre for Opera etter denne kraftige oppgraderingen. Dette kan med andre ord også være godt nytt for aksjonærene, som ble skremt etter mer usikre fremtidsutsikter i på forrige kvartalspresentasjon.

Opera 5 slippes nå i betaversjon. Den er ikke tilpasset alle mobiler, slik den endelige versjonen vil være. Men den skal fungere på det meste, forteller Odland. Den kommer foreløpig kun i engelsk versjon.

Se DNtvs video fra Bangalore om Operas inntog i India:


Les også vår test av Opera Software 10 som bruker mye av den samme teknologien, og test din bredbåndslinje.

Er Opera Mini noe du vil bruke i konkurranse med netteleseren som allerede er installert på mobilen din?

Hvis du allerede har lastet ned Opera Mini - er du fornøyd?

Diskuter under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.