Alf-Egil Bogens navn har en tendens til å dukke opp i forbindelse med de mest spennende norske teknologiselskapene – enten som gründer og leder eller som styremedlem og investor. Med en lang rekke milliardsuksesser bak seg har han demonstrert en fantastisk timing og innsikt i hva som kan bli stort, og derfor kan det være verdt å lytte til hvilke teknologier han vil sette penger på fremover. På toppen av listen når DN spør hvor han ville investert, står velferdsteknologi og kunstig intelligens.
– Velferdsteknologi er langsiktig, men det må komme, og det er utrolig mye som er ugjort. Det viktigste for meg er at dette er meningsfylt og gir eldre en enklere og tryggere hverdag. Det er jo ikke lenge til jeg trenger denne teknologien selv, sier 50-åringen, med en latter.
Han mener helse og omsorg er det beste eksempelet på bransjer som vil endres kraftig fremover.
– Velferdsteknologi handler jo ikke bare om sikkerhet og automatisering, men også om inkludering i samfunnet og innhold i livet. Jeg tror også roboter kommer sterkt inn i denne bransjen. Jeg vil heller vaskes i rumpa av en robot enn de som serverer mat til meg når jeg blir gammel.
Må ha nærhet
Bogen mener big data også er interessant, men mer utfordrende fordi det er ressurskrevende og fordi Google er dominerende.
Han ville også satt penger på robotisering, men vil holde seg unna droner fordi dette domineres av noen få aktører. Han legger heller ikke penger i delingsøkonomi.
– Dette har jeg ikke peiling på annet enn som bruker. Det er vanskelig å treffe med forretningsmodeller hvis man ikke har erfaring og innsikt, sier Bogen.
Han har lært noen lekser, blant annet etter noe tap på hytteutbygging i Åre og i obligasjonsmarkedet.
– Jeg har lært at man må være tett på egne investeringer, for ingen andre bryr seg egentlig om hvordan det går. Nå er ikke jeg forelsket i penger så nederlaget er mer at man ikke gjør de riktige tingene, sier han.
Bogens svar
– Er det noen av disse teknologiene som skremmer deg?
– Big Data er jo skremmende fordi det kan misbrukes. Man kan få nyttig informasjon i bytte mot informasjon man gir fra seg, men balansen er vanskelig. For ti år siden ville ingen fortelle Google hvor man var, nå gjør nesten alle det for å finne raskeste vei med bilen. I dag vil vi ikke gi fra oss vitale helsedata, men om ti år vil vi ha sensorer på oss som i sanntid sender dette til selskaper som kan fortelle oss om vi holder på å få en fatal sykdom. Big Data- analyser kan jo beskrive absolutt alt om oss, inkludert ting vi ikke vet selv, og det er ikke alltid positivt å vite alt om hverken seg selv eller andre. Og det blir verre når dette blir misbrukt, til kriminalitet, spekulativ markedsføring eller utvelgelse.
– Nevn en norsk gründer eller en etablert bedrift som virkelig har imponert deg med nyskaping?
– Jeg er veldig imponert over det Geir Førre har fått til med flere selskaper, og har hatt gleden av å samarbeide med ham. Ellers synes jeg Are Traasdahl har gjort en fantastisk jobb med Tapad. Av etablerte bedrifter er jeg veldig imponert over innovasjonsevnen i selskaper som Powel i Trondheim. De selger tjenester til kraftindustrien for overvåkning og effektivisering av kraftproduksjon og fordeling av denne ut i markedet. De har tatt i bruk både big data og kunstig intelligens for lenge siden og er absolutt verdensledende på sitt felt.
– Er norske etablerte bedrifter generelt godt eller dårlig forberedt på de teknologiske endringene?
– Norske bedrifter er generelt flinke i å tenke teknologi. Det som ofte er utfordringen er å industrialisere denne eller å få på plass de riktige forretningsmodellene.
– Som statsminister, hva ville du gjort for å gjøre Norge mer fremtidsrettet?
– Jeg ville ansatt dyktige næringslivsledere med ingeniørutdannelse som statsråder. Kina har jo i mange år hatt dyktige ingeniører i ledelsen av landet og har tatt vanvittige steg fremover de siste tiår.
– Har du en dings, app eller digital tjeneste som du er spesielt glad for?
– Jeg har mange droner som jeg er veldig glad i og lager en del film. Men akkurat nå skal jeg også hente en klassisk manuell dreiebenk for tre, som jeg har kjøpt for at ungene og jeg skal lage sjakkbrikker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.