Takket være den initiativrike gründeren Jakob Hatteland har det lille bygdesamfunnet Åmsosen i Nord-Rogaland en rekke store teknologibedrifter. Flere ganger har han solgt virksomheter til utenlandske eiere, sist gang da robotselskapet Autostore ble solgt til det svenske oppkjøpsfondet EQT i 2017. Det vises godt igjen i ligningstallene både til Hatteland-familien, som kontrollerte selskapet, og til konsernsjef Karl Johan Lier.

– Jeg kommenterer ikke privatøkonomi, sier Lier, som figurerer helt oppe på femteplass i ligningsinntekt nasjonalt med sine 186 millioner kroner.

Det aller meste av Liers inntekt skal knytte seg til en suksessbonus han fikk i forbindelse med salget. 2017-regnskapene fra Jacob Hatteland Holding indikerer at salgsgevinsten totalt sett lå på rundt 3,6 milliarder kroner, tilsvarende en salgspris på rundt 4,5 milliarder kroner fratrukket gjeld. Autostore selger et egenutviklet lager-robotsystem som sparer plass og effektiviserer logistikk.

Et stykke bak Lier i ligningsinntekt ligger Henning Hatteland, bror til Jakob. Han sto oppført med tre prosent av aksjene i Autostore før salget. I praksis er han pensjonist nå.

– Jeg er innleid av Autostore når det passer, sier han.

Slående nok er gründeren selv, Jakob Hatteland, oppført med den laveste ligningsinntekten blant familieaksjonærene, til tross for at han kontrollerte to tredjedeler av Autostore før salget. Det skyldes rett og slett at gevinsten har tilfalt holdingselskapet Jakob Hatteland Holding.

– Han har det gjennom et firma, en helt annen eierstruktur. Jeg får alt på den personlige ligningen, sier Henning Hatteland. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.