Den norske oljegiganten Equinor har inngått et partnerskap med selskapet Crusoe Energy Solutions i Nord-Dakota i USA, som utvinner bitcoin fra sine datasentre.

Det norske analyseselskapet Arcane Research omtalte først prosjektet, som ble kjent fra skjermbilder fra Equinors intranett. Der står det at Equinor, i stedet for å fakle assosiert gass, vil selge den til Crusoe som så utvinner kryptovaluta.

Stiller med gass og tomt

Assosiert gass er naturgass som frigjøres fra oljen som produseres. I Norge skal denne brukes eller pumpes tilbake i reservoaret, men i USA er det mer vanlig å brenne gassen, såkalt fakling.

Pressetalsmann Erik Haaland i Equinor.
Pressetalsmann Erik Haaland i Equinor. (Foto: Equinor)

Pressetalsmann Erik Haaland i Equinor bekrefter at de har inngått et «slags partnerskap» hvor de stiller med gass og tomt, mens dataparkselskapet står for datasentre og driften.

Sikrer at gassen blir brukt

– I Equinor ser vi på ulike måter for å redusere utslipp og sikre effektiv bruk av de ressursene vi produserer. I dette tilfellet gjennomføres et lite prosjekt hvor vi selger assosiert gass fra oljebrønner til et selskap som så bruker den til å produsere energi for små datasentre, sier han.

Haaland forklarer at prosjektet så langt kun gjelder én av selskapets mange hundre brønnlokasjoner i Nord-Dakota. Datasentrene er plassert i direkte nærhet til noen av brønnene og får effektiv leveranse av gass direkte fra dem.

– Vi er ikke involvert i selve utvinningen av bitcoin, men er leverandør av gassen og tilrettelegger for at kjøper kan plassere sine datasentre nær vårt anlegg. For oss sikrer dette at gassen blir brukt og at vi reduserer fakling, kjøper får tilgang på energi, og vi kan potensielt bidra til å skape et marked for denne gassen som ikke var der før, sier Haaland.

Equinor får betalt i dollar for gassen de selger, ikke kryptovaluta.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.