For over ti år siden mistet Ericsson storkontrakter da operatørene skulle bygge dagens rådende mobilsystem 4G. Kinesiske Huawei fikk i stedet oppdraget med å bygge mobilnettene til både Telenor og Telia.

Men da neste generasjon mobilsystem sto for tur, var Huawei utsatt for internasjonalt press og påstander om at det var en sikkerhetstrussel. En ny norsk sikkerhetslov hindret Huawei å bli eneleverandør av mobilnett i Norge fordi Norge ikke har sikkerhetsavtale med Kina. I stedet gjorde det 145 år gamle svenske selskapet comeback.

– Det er fantastisk å være tilbake i Norge. Vi har doblet antallet ansatte i Norge, sier Jenny Lindqvist, sjef for Nord- og Sentral-Europa i Ericsson på en storskjerm fra Stockholm.

Den svenske telekomprodusenten har totalt 100.000 ansatte, hvorav rundt 35.000 i Europa og litt over hundre her i landet.

Svenskene er den store 5G-vinneren i Norge med leveranser av nye mobilnettsystem til både Telenor og Telia. Det gjenspeiler seg også i selskapets norske omsetning som var mer enn tre ganger så høy i fjor som året før.

Slik så Ericsson-telefonene for rundt 100 år siden.
Slik så Ericsson-telefonene for rundt 100 år siden. (Foto: Gorm K. Gaare)

850.000 nordmenn kan nå kan surfe på mobilen på de raske 5G-nettene som gjør at nedlasting av tv-serier tar sekunder og ikke minutter.

Har gått fra asken til ilden

På Fornebu har Ericsson nå skiftet adresse.

– Vi trengte større plass og flyttet til nye lokaler, sier Jan Christian Hole, Ericssons norgessjef.

Han har jobbet i selskapet siden 1989 og opplevde oppblomstringstiden på 1990-tallet da Ericsson hadde 1300 ansatte i Norge. Men etter å ha tapt kampen om levering av 4G, smuldret Ericsson til 45 ansatte her i landet ved inngangen til 2019.

Men på slutten av 2019 hanket Ericsson inn store mobilkontrakter med både Telia og Telenor. Det har medført behov for flere hoder.

– De kontraktene betyr mye for oss, sier Ericsson norske leder; Jan Christian Hole om 5G-avtalene med Telenor og Telia.
– De kontraktene betyr mye for oss, sier Ericsson norske leder; Jan Christian Hole om 5G-avtalene med Telenor og Telia. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Vi har nå til sammen 115 ansatte på Fornebu og i Grimstad. Det store løftet i bemanningen har vi gjort, men vi er aktive i markedet og søker etter talenter, sier Hole, som ikke selv har skaffet seg 5G-telefon ennå.

– Det må jeg få gjort, sier Hole som ikke vil signalisere hvor mye selskapet vil omsette for i år.

Halve befolkningen innen året

Telia er den mobiltilbyderen som har kommet lengst i utbyggingen av 5G i Norge og dekker nå 30 prosent av Norges befolkning med 5G.

– 90 prosent av innbyggerne i Oslo, Bergen og Trondheim kan surfe på vårt 5G-nett. Målet er 50 prosent befolkningsdekning i løpet av året og vi skal være først ute med et landsdekkende 5G-nett i 2023, sier Stein-Erik Vellan, administrerende direktør i Telia Norge som bygger nesten fem 5G-basestasjoner om dagen.

– Ukentlig bygger og moderniserer vi 20 til 25 basestasjoner med 5G. Det tilsvarer nesten fem om dagen, sier Telias norgessjef, Stein-Erik Vellan.
– Ukentlig bygger og moderniserer vi 20 til 25 basestasjoner med 5G. Det tilsvarer nesten fem om dagen, sier Telias norgessjef, Stein-Erik Vellan. (Foto: Mikaela Berg)

Hittil har Telia satt opp rundt 1100 basestasjoner med 5G og har 400.000 5G-telefoner i mobilnettet, hvorav Iphone 12 utgjør en stor andel.

– I motsetning til tidligere er det nå telefoner i markedet som kan brukes i et nytt mobilsystem samtidig som nettene installeres. Av de meste populære telefoner som ble solgt i første halvår, var åtte av ti 5G-telefoner.

Iphone 12 er den mest populære 5G-telefonen i Norge.
Iphone 12 er den mest populære 5G-telefonen i Norge. (Foto: Lucy Nicholson)

– Men hva skal vi med 5G?

– Datamengder som vi konsumerer blir bare større og større. 5G vil gi et mye raskere datanett. Gaming industrien har vært stasjonær til enhver tid. Nå ser man at gaming blir mobilt. Man slipper å sitte bak den store tunge pc-en for å spille. Med 5G kan man installere trådløs bredbånd for hytteeierne og slippe å grave fiber til fritidsboligene. I bedriftsmarkedet er det masse muligheter – det er bare fantasien som setter begrensningene, sier Vellan.

– Et gigantisk prosjekt

Telenor opplyser at det har over 800 basestasjoner med 5G og 440.000 5G-telefoner i sitt nett.

– Det er et gigantisk prosjekt å bygge 5G i hele Telenors nett, og vi ferdigstiller dette i første halvår 2024. Da vil antall basestasjoner ha økt til omkring 9000, sier Anders Krokan, pressesjef i Telenor Norge i en epost.

Han opplyser at i løpet av året vil minst 1850 basestasjoner være oppgradert til 5G.

– Vi skal ha 50 prosent befolkningsdekning første halvår neste år, sier han.

Norges tredje største mobilaktør Ice har valgt finske Nokia som mobilnett-leverandør, og opplyser at over 1400 basestasjoner er gjort klar for 5G.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.