Aksjekursen i svenske Ericsson og finske Nokia stiger kraftig på de amerikanske børsene etter kommentarer fra USAs justisminister William Barr sent torsdag.

Barr snakket om hvordan den kinesiske telegiganten Huawei, som er svartelistet i USA, kan stoppes. Barr foreslo at USA burde gå i allianse med Ericsson og Nokia gjennom amerikansk eierskap i selskapene. Enten direkte statlig eierskap, eller ved at et konsortium av amerikanske og allierte private selskaper kjøper majoriteten av aksjene.

– Ved å stille vårt store marked og finansielle muskler bak et eller begge disse selskapene vil vi bygge opp en formidabel konkurrent og eliminere bekymringene, sa Barr.

Bekymringene han snakker om er mistanken om at kinesiske myndigheter bruker Huawei til spionasje, overvåkning og tyveri av intellektuell eiendom. Amerikanske myndigheter reagerte nå sist meget negativt på at Huawei ikke ble helt svartelistet fra å bygge ut det nye 5G-nettverket i Storbritannia, selv om kineserne også her underlegges strenge restriksjoner. Huawei er svartelistet i en rekke land, men ikke i EU og Norge.

Er det alvor?

Reaksjonene hos Ericsson og Nokia var avmålte, og ingen av de to selskapene vil helt ta utspillet fra Barr på alvor. I hvert fall ikke offisielt.

Men enkelte analytikere mener det vil være for dumt å bare vifte bort den amerikanske invitten.

– Dette er åpenbart en fantastisk fin mulighet som det bare er å handle på, sier den erfarne telekomanalytikeren Anders Elgemyr til avisen Dagens Industri.

Både Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt og Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb har rykket ut med støtte til Ericsson og Nokia på Twitter.

I markedet er det åpenbart også mange som tar Barrs utspill på alvor. Ericsson-aksjen er opp 5,7 prosent en time før de amerikanske børsene stenger, mens Nokia er opp 4,3 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.