Blokkjeden bak ethereum, verdens nest største kryptovaluta og Bitcoins største utfordrer, er i ferd med å få kapasiteten sin sprengt. Advarselen kommer fra en av grunnleggerne bak blokkjeden, Vitalik Buterin.

– Skalering er en stor flaskehals fordi blokkjeden ethereum er snart full, sa Buterin i et intervju med Toronto Star forrige uke.

Ethereum er en transaksjonsplattform og en slags operativsystem der brukerne kan inngå såkalte smartkontrakter.

Den høye kapasitetsutnyttelsen gjør at transaksjonskostnadene stiger, og det kan igjen gjøre at det blir for dyrt for enkelte å ta blokkjeden i bruk, ifølge Buterin.

Kontroversiell utfordrer

Nå er rundt 90 prosent av kapasiteten til blokkjeden ethereum tatt i bruk, skriver Bloomberg og siterer Etherscan.io. Blokkjeden Ethereum benyttes ikke bare av kryptovalutaen med samme navn, men også av en rekke andre kryptovalutaer.

For øyeblikket er det en kontroversielle kryptovalutaen Tether som legger beslag på store mengde kapasitet.

For to år siden var det CryptoKitties som holdt på å sprenge kapasiteten til blokkjeden ethereum, men nå er det altså Tether, en kryptovaluta som nylig har passert en markedsverdi på 4 milliarder dollar, ifølge Coinmarketcap.com.

Minst 40 prosent av Tether benytter seg av blokkjeden ethereum, skriver Bloomberg.

Haster med oppdatering

Det har lenge vært snakk om en oppgradering av blokkjeden ethereum, kalt ethereum 2.0. Denne vil ha som hensikt å løse de flaskehalsene som finnes i dag, men flere er usikre på om dette vil fungere.

Denne uken ble det kjent at ethereum-stiftelsen gir ut to millioner dollar utbetalinger for å få fart i utviklingen av oppdateringen. Midlene skal bli brukt i prosjekter som kan hjelpe en hurtigere lansering av oppdateringen, uttalte stiftelsen på mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.