EU-parlamentet og EU-kommisjonen har allerede godkjent en reform av frekvensene som brukes til mobilkommunikasjon i Europa. Nå har også medlemslandene godkjent reformen, som vil sette fart i den geografiske utbyggingen av mobilt bredbånd.

Under reformen kan operatørene begynne å bruke frekvenser til 3G-tjenester som hittil har vært reservert for gsm. Nærmere bestemt er det snakk om å bygge ut 3G-nett på 900 MHz frekvens, som var den første frekvensen som ble brukt til gsm.

En base som opererer på 900 MHz vil ha omtrent tre ganger så stor rekkevidde som dagens 3G-frekvenser på 2 100 MHz. Det betyr at operatørene kan bygge ut dekning i langt større områder enn i dag.

– Reformen betyr at begrensninger på operatørene oppheves så de kan tilby ny teknologier som mobilt bredbånd i GSM-båndet, sier EUs telekomkommisjonær Viviane Reding til Wall Street Journal.

Utbygging av dekning er dyrt og reformen er estimert å kunne spare operatørene for 1,6 milliarder euro bare til utbygging av infrastruktur til mobilt bredbånd. EU antyder også at gjennom en slik reform vil dekningen bli så mye bedre at antallet brukere av mobilt bredbånd i Europa vil stige fra dagens 92 millioner til 500 millioner.

Test i Stavanger
Telenor Mobil tester allerede ut mobilt bredbånd på 900 MHz i et lukket nett i området rundt Stavanger. En utbygging av denne teknologien til kommersielle formål starter tidligst i uke 11 i 2010, opplyser Telenor.

– Dette er en teknologi som egner seg godt til å øke dekningen, men vi vil fortsette å fokusere på dagens 3G-frekvenser som gir høyere kapasitet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Dagensit.no.

I Norge er det aller meste av befolkningen dekket av 3G og mobilt bredbånd allerede. Men med bruk av 900 MHz frekvenser kan man også gi dekning i hyttefelt og andre områder som brukes primært i folks fritid.

– Vårt 900 MHz nett blir mye mindre enn det 3G-nettet vi allerede har. Vi har allerede brukt store ressurser på å bygge ut god 3G-kapasiteten der folk bor og ferdes, sier Amundsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.