I midten av november ifjor sendte det norske programvareselskapet Opera Software en klage til EU fordi de mener at Microsoft utnytter sin dominerende stilling gjennom binde nettleseren sin, Internet Explorer, til operativsystemet Windows.

Les mer om klagen her: Opera i strupen på Microsoft

EU skal nå granske Operas klage mot den amerikanske giganten. Dette er den ene av to klager som EU-kommisjonen nå tar opp til gransking, sa talsmenn for kommisjonen i Brussel mandag.

Krever åpenhet
Den andre stammer fra en gruppe europeiske selskaper som mener Microsoft må pålegges større åpenhet.

Denne åpenheten er nødvendig for at Microsoft-programmer skal kunne brukes effektivt sammen med andre produkter, blir det hevdet.

– At sakene tas opp til behandling, betyr ikke at kommisjonen har registrert brudd på lover og regler, understreket talsmennene mandag.

- Vanskelig for konkurrentene
Opera har fått mye skryt for sine nettlesere, som kan brukes på datamaskiner og mobiltelefoner. Men det norske selskapet er en dverg i internasjonal sammenheng, mens Microsoft er blant de største av kjempene.

Operas klage går ut på at så lenge folk som anskaffer Microsoft Windows automatisk får Explorer med på kjøpet, er det svært vanskelig for konkurrentene å få solgt sine egne nettlesere. Koblingen er dermed klart konkurransevridende, mener det norske selskapet.

Klageren fikk medhold
Microsoft tapte ifjor høst en ankesak i EU angående en lignende problemstilling. Microsoft ble saksøkt av Real Networks, som lager en mediespiller som ble utkonkurrert av Windows Media Player.

EU-domstolen leverte en knusende dom som slo fast at Microsoft har misbrukt sin markedsmakt. Microsoft måtte betale en bot på fire milliarder kroner, og gi sine konkurrenter mer informasjon om hvordan man kan tilpasse produkter til programvaregigantens løsninger.

- Vi ber Kommisjonen om å bruke de samme klare prinsippene i denne saken, sa Opera da de sendte inn sin klage før jul.

Les: Hard dom mot Microsoft

Microsoft heiser hvitt flagg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.