Justiskomiteen i Europaparlamentet besluttet torsdag med overveldende flertall at det er enig i konklusjonene i en robotutredning som komiteen har bestilt, fremgår av en pressemelding.

I rapporten drøftes ifølge Dagens Industri blant annet fremtiden for roboter og kunstig intelligens (AI) og samspillet mellom mennesker. Det heter blant annet at roboter kan «utløse en ny industriell revolusjon som trolig ingen deler av samfunnet vil forbli uberørt av», noe som potensielt kan medføre økt velstand i samfunnet.

Men også trusselen mot mennesker trekkes frem i rapporten.

Om noen tiår kan roboter med kunstig intelligens skape massive problemer. I verste fall kan det bety menneskehetens undergang, skrev DNs Kjetil Wiedswang i en kommentar til rapporten da den ble offentliggjort i fjor. Rapporten er ført i pennen av Mady Delvaux, sosialistisk representant fra Luxembourg.

«Uten risiko eller angst»

Justiskomiteen foreslår derfor at alle robotprodusenter må installere en «kill switch» (avlivingsbryter) i alle roboter slik at de raskt kan slås av i nødstilfeller.

Det kreves også at alle mennesker skal kunne benytte roboter «uten risiko eller angst for fysisk eller psykisk skade».

I tillegg foreslås det å opprette en spesialisert EU-enhet på roboter og AI som skal bistå med teknisk ekspertise og regulatorisk kompetanse.

– Stadig flere områder i våre daglige liv er mer og mer påvirket av robotikk. For å ta konsekvensen av denne virkeligheten og for å sikre at roboter er og vil forbli i menneskets tjeneste, må vi raskt skape et solid europeisk juridisk rammeverk, sier rapportens forfatter Mady Delvaux.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.