Bredbåndsleverandører kan ikke tvinges til å filtrere kundenes trafikk for å stanse ulovlig fildeling, heter det i en uttalelse fra EU-domstolens generaladvokat.

Uttalelsen kommer i forbindelse med en strid om opphavsrett i Belgia. Der har en domstol fastslått at bredbåndsleverandøren Scarlet kan tvinges til å stanse ulovlig fildeling gjennom å filtrere eller blokkere trafikken i nettverket.

Det var opphavsrettsorganisasjonen Sabam som gikk til sak mot bredbåndsleverandøren. Dommen kan i praksis innebære at nettsider som tilbyr ulovlige filer ikke vil være tilgjengelig for internettbrukere.

Men dommen er anket, og det er nå opp til EU-domstolen å bestemme om kravet er i samsvar med EUs regler.

EUs generaladvokat Pedro Cruz Villalon er uenig i den belgiske dommen. I sin innstilling til EU-domstolen slår han fast at Sabams krav innskrenker retten til privat kommunikasjon.

– Vil gjelde alle
Hvis dommen blir godkjent, vil samtlige bredbåndsleverandører tvinges til å filtrere kundenes trafikk, tror Villalon.

Generaladvokaten mener det er uakseptabelt hvis bredbåndsleverandørene blir sittende med ansvaret for hva kundene deres deler med hverandre gjennom bredbåndsnettet. Filtrering eller blokkering av nettrafikken kan bare tillates om kravet tydelig kan kobles opp mot en nasjonal lov som er «lettforståelig, tydelig og forutsigbar», slår Villalon fast.

– Generaladvokaten mener også at kravet om filtrering er i strid med EUs e-handelsdirektiv og retten til fri informasjon, sier Kristoffer Schollin, doktor i immaterialrett i Göteborg.

Han er ikke overrasket over uttalelsen, og regner med at EU-domstolen vil følge generaladvokatens anbefaling.

– Store konsekvenser
Bredbåndsleverandøren Telia Soneras jurist Patrik Hiselius er glad for generaladvokatens uttalelser, og mener det vil få store konsekvenser for nettbruken generelt hvis det skulle gis grønt lys for blokkering av trafikk.

– Det er klart det finnes en lang rekke andre og mer eller mindre legitime interesser som også vil få ting blokkert, sier Hiselius.

Generaladvokatens innstilling utgjør en anbefaling til EU-domstolen, som til syvende og sist skal avgjøre saken. Det er fullt mulig, og ikke helt uvanlig, at domstolens beslutning er i strid med generaladvokatens anbefaling. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.