– For å kunne være med i Champions League innen det vi driver med, må man sitte her i San Francisco, sier administrerende direktør Magnus K. Hillestad på linje fra San Francisco.

Han har sammen med gründer Even Westvang tatt med seg familien til San Francisco for å satse tungt i USA.

Bak Sanity står gründerne bak det sagnomsuste norske sosiale nettverket Underskog, som hadde sin storhetstid for 10–15 år siden.

Selskapet leverer en plattform for innholdshåndtering, det som på fagspråket kalles et «Headless content management system (CMS)». Kort forklart betyr dette at kunder kan bruke Sanity til å samle og organisere innhold som skal ut på forskjellige plattformer og enheter.

Løsningen brukes i hovedsak for nettsider og mobilapper, men også som plattform for innhold som trykkes i bøker.

– I denne byen det skjer

Samtidig bekrefter Sanity at det har hentet 2,4 millioner dollar – rundt 20 millioner kroner etter dagens kurs – i selskapets andre emisjon.

– USA er det største markedet, og det er i denne byen det skjer. Det er selvfølgelig utfordrende å flytte – både kommunikasjon med teamet hjemme og det at vi tar med familien. Det er ingenting enkelt med dette, men det er viktig at vi har en nærhet både til selskaper som løser problemer i det samme feltet som oss og til potensielle investorer og kunder, sier Even Westvang.

Med på emisjonsrunden er blant andre det norske venturefondet Alliance og Heavybit, som både er et fond og en startup-akselerator. Hillestad beskriver Heavybit som en prestisjetung aktør for teknologiselskaper med programvare rettet mot utviklere.

Å komme inn i Heavybits gode selskap var imidlertid ikke enkelt.

– Det tok lang tid, sier Hillestad.

Han forteller om flere møter der Heavybit-partnere plukket fra hverandre Sanitys forretningsmodell, og satte fingeren på de kritiske faktorene for at selskapet skal lykkes.

Etter flere måneder med samtaler bestemte til slutt Heavybit seg for å investere i Sanity. Hvor stor del av emisjonen det er med på, vil ikke Hillestad si. På sine egne nettsider opplyser Heavybit at de som regel investerer mellom 250.000 og én million dollar i selskapene de går inn i.

50 møter

Blant Heavybits krav for å investere var et «dual headquarters» – doble hovedkontor – i San Francisco og i Norge. I tillegg måtte Sanity opprettet et amerikansk holdingselskap. Eiersitsen er derfor ikke kjent. Før emisjonen eide gründerne over halvparten av aksjene i selskapet.

Gründerne bak Sanity har vært mye i verdens teknologihovedstad det siste halvannet året. Førstnevnte anslår at han har hatt et titall møter med ulike venturefond, for å snakke om Sanity og bli kjent med miljøet.

– Det handlet om å skaffe seg et nettverk i San Francisco. Vi er unge og nye, og det er ikke sånn at alle vi snakker med ville putte penger på oss. Ei heller vil ta imot kapital fra hvem som helst. For oss har det vært viktig å finne investorer som er villige til å støtte vår forretningsmodell og måten vi ønsker å bygge selskapet på, sier han.

Fremfor å bare tilby tjenestene sine til konserner, har Sanity valgt å tilby en gratisversjon av verktøyet sitt til utviklere. Deretter velger kunder om de vil bruke produktet i skala og dermed betale.

Over 100 betalende kunder

Sanity-prosjektet startet i konsulentselskapet Bengler for noen år siden. Men da Bengler utviklet et produkt man så man kunne kommersialisere, valgte gründerne å gå «all in».

Halvannet år etter lansering har Sanity over 100 betalende kunder, og det har hatt over 15.000 testbrukere, hvorav flere tusen er månedlige aktive. Selskapet omsatte i 2018 for 3,7 millioner kroner. Resultatet før skatt endte på minus 10,7 millioner kroner, ikke uvanlig for selskaper med rask vekst. Siden våren 2018 har antallet ansatte doblet seg – fra 12 til 24.

Målet er å vokse videre.

– Kommersielt trenger vi nok en ny runde med kapitalinnhenting i løpet av neste år. Det er helt normalt. Vi har ønsket å hente penger av folk som skjønner det vi driver med og backer oss innenfor dette virksomhetsområdet. Samtidig må vi utvikle produktet og organisasjonen, sier Hillestad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.