Facebook har i dag delt nye opplysninger om skandalen rundt Cambridge Analytica, som hevdes å ha skaffet seg tilgang til informasjon om millioner av amerikanere fra Facebook.
Tidligere har det vært meldt om at selskapet hadde Facebook-data om 50 millioner amerikanere, som skal ha blitt brukt i valgkampanjen til Donald Trump. Nå skriver teknologidirektør Mike Schroepfer i en blogg at det kan være snakk om data fra 87 millioner personer, hovedsakelig amerikanere, som kan ha blitt delt med Cambridge Analytica på en måte som ikke er tillatt.
Stengt ute
Cambridge Analytica ble stengt ute av Facebook på grunn av skandalen i midten av mars. Selskapet kan ikke lenger kjøpe annonser eller håndtere sine kunders kontoer hos Facebook.
Dataene skal ha blitt brukt til å sende brukerne skreddersydde valgkampmeldinger.
Cambridge Analytica har nektet for at de har dataene.
Milliarder blåst bort
Facebook har lovet bot og bedring av personvernet etter at skandalen var et faktum. Selskapet har falt over 16 prosent på børsen etter dette, og verdier for 90 milliarder dollar er dermed blåst bort.
Stenger for innhøsting
I sin melding forteller Schroepfer om alle tiltakene Facebook har satt i gang de siste to ukene. De lover blant annet å informere folk om alle appene de har installert, knyttet til deres Facebook-konto. Cambridge Analytica hevdes å ha fått informasjonen om brukerne via appen thisisyourdigitallife, der 270.000 Facebook-brukere ble betalt for å ta personlighetstester via appen. Men appen samlet også inn opplysninger om brukernes Facebook-venner, og på denne måten kan altså opplysninger om 87 millioner personer ha blitt registrert.
Mange Facebook-brukere er forsiktige med å gi apper tillatelse til å hente opplysninger om dem, men det har altså ikke alltid hjulpet, hvis de har venner som stadig hopper på morsomheter som «hvordan ville du sett ut som dame/mann».
Kunne se hvem som kom på festen
Schroepfer forteller at apper som ber om tilgang til arrangementer du deltar på, til nå også har kunnet se hvilke av dine venner som kommer, også på private arrangementer. Opplysninger om hvilke private fester man har vært på kan altså ha vært spredt til en rekke selskaper, uten at deltagerne hadde noen som helst kontroll over dette.
– Fra i dag vil apper som bruker vårt grensesnitt ikke lenger ha tilgang til gjestelister eller innlegg på arrangementenes vegger, skriver Schroepfer.
Det samme gjelder for grupper, der apper bare har trengt tillatelse fra ett medlem for å få tilgang på diskusjonene i åpne grupper, og tillatelse fra en administrator i private grupper.
Schroepfer forteller at de også strammer inn på tilgangen til å lese åpne sider ("pages») via Facebooks systemer. Tidligere har dette vært åpent for alle apps, men nå sier Facebook at det åpner for unødvendig bred innhøsting av informasjon, og de vil begrense tilgangen til apps som yter nyttige tjenester til nettsamfunnet. Heretter skal Facebook godkjenne slik tilgang.
Sanket inn nær alle profiler
I meldingen forteller Schroepfer at mulighetene de nå stenger er praktiske for mange, men at de likevel stenges, fordi de kan misbrukes. Dette gjelder blant annet muligheten til å søke opp personer ved hjelp av epost eller telefonnummer. Denne funksjonen står for hele 7 prosent av søkene i Bangladesh, men er også svært flittig misbrukt.
– Ondsinnede aktører har også misbrukt disse funksjonene til å høste inn offentlig profilinformasjon ved å sende inn telefonnumre og e-postadresser de allerede har gjennom søk eller kontogjenoppretting. Gitt skalaen og hvor sofistikert aktivitet vi har sett, tror vi de fleste brukerne av Facebook kan ha fått sin offentlige profil høstet inn på denne måten, skriver Schroepfer.
Denne funksjonen stoppes nå.
Får ikke be om
Facebook stenger også flere andre muligheter og strammer inn på godkjennelsen av apper som kan se innlegg, «likes», bilder, arrangementer og slikt.
Tidligere har apper kunnet be om en masse informasjon som til sammen sier mye om hva slags person brukeren er. Nå stenges muligheten til å be om blant annet religiøst eller politiske syn, om man er i et forhold, vennelister, utdannelse og hvor du har jobbet, trening, lesing av bøker, musikklytting, nyhetslesing, videotitting og spillaktivitet. (Vilkår)