Når Facebook kommer med endringer i personverninnstillingene, er det mange som instinktivt reagerer negativt, påpeker blogger Larry Magid i Forbes.com. Men denne gangen gir giganten innen sosiale nettverk brukerne mer kontroll.

Mange av endringene handler om å gjøre det klart hva som faktisk vises til hvem, og hvordan tilgangen kan begrenses. En del av Facebooks instillinger har vært forvirrende, og dette lover selskapet at de nå rydder opp i.

Hvem kan se hva?
Samuel W. Lessin i Facebook forklarer endringene i et blogginnlegg, og legger blant annet vekt på at personverninnstilligene nå legges lettere tilgjengelig, i forbindelse med det du gjør, ikke gravd ned på separate deler av tjenesten, der du selv har måttet lete dem opp.

Svar på spørsmål som "hvem kan se mine ting?", "hvem kan kontakte meg?" og "hvordan hindrer jeg noen i å plage meg?" skal nå ligge direkte i verktøymenyen.

Facebook begynner dessuten å legge inn meldinger som forklarer deg hvor dine innlegg kan dukke opp. Hvis du fjerner et innlegg fra din tidslinje kan du for eksempel bli minnet på at det fremdeles vil dukke opp i søk, nyhetsfeeder og andre steder på Facebook, samt et tilbud om å fjerne det.

Overblikk
Facebook oppdaterer også din aktivitetslogg, så det blir lettere å se all Facebook-aktivitet som gjelder deg. Her vil alt fra "likes" til kommentarer, bilder og innhold der navnet ditt er blitt markert dukke opp, selv om dette skulle være fjernet fra din tidslinje.

Facebook gjør det dessuten enklere å be andre om å fjerne ett eller flere bilder der det er markert at du er på bildet.

Kan be flere ganger
En annen endring gjelder apps. Flere av dem ber typisk om tilgang til det meste av livet ditt på Facebook når du tar dem i bruk, samt retten til å skrive på din tidslinje. Nå skal appene kunne be om tilgang til ulike deler av kontoen din separat. En musikkapplikasjon kan for eksempel først be om tillatelse til å se din offentlige profil og kontakter, for å kunne tilpasse spillelistene de skal presentere for deg. Så kan den siden be om tilgang til å skrive på din konto, for å vise andre hvilke sanger du hører på.

Facebook har fra før av åpnet for at man kan reservere seg mot noen av de typene tilgang appene ber om. Her skiller Facebook seg positivt ut fra mange andre app-systemer, der brukerne enten må godta alt en app ber om, eller la være å bruke den.

Endringene ser ikke ut til å være innført ennå , i det minste ikke for undertegnede journalist. Les mer på Facebooks blogg.

Les også:
<i>Google-kart tilbake på Iphone</i>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.