Endringen bekreftes selv på Facebooks egne pressesider, av finansdirektør Dave Wehner.

På nettsidene skriver Facebook at selskapet i alle land der man har et lokalkontor som støtte for lokale annonsører, skal inntektene føres i landet der den reelle omsetningen skjer.

«Dette betyr at annonseinntekter støttet av våre lokale team ikke lenger kommer til å bli inntektsført av vårt internasjonale hovedkvarter i Dublin, men i stedet bli inntektsført av vårt lokale selskap i landet det gjelder», skriver han.

Facebook har et salgskontor i Norge. Det ledes av Rune Paulseth.

Det er foreløpig uklart av hvor store inntekter som vil bli henført til Norge. Facebook påpeker i bloggposten at omsetningen som vil skattes av i hver enkelt land, er omsetningen som det lokale kontoret er med på å skape.

I løpet av 2018

Facebook sier i meldingen at selskapet har planer om å innføre dette i løpet av 2018, med et mål om å være i mål i løpet av første halvdel i 2019.

«Vi mener at en flytting til en lokal salgsstruktur vil gi mer transparens til myndigheter og politikere i hele verden, som har ønsket økt synlighet for omsetningen som er assosiert med lokalstøttede salg i deres land», skriver Wehner.

Financial Times skriver at endringen kan føre til at Facebook må betale høyere skatt i land der skatteregningen har vært minimal. Men avisen påpeker også at selskapet, ut ifra hvordan man bokfører utgifter, ikke nødvendigvis totalt sett må betale mer skatt.

Facebook skal fortsette å føre inntektene fra deres selvbetjente annonseplattform i Irland, skriver Financial Times. Denne brukes av mindre annonsører.

Spås å omsette for mer enn to milliarder

Facebook blir etter de siste prognosene estimert til å omsette for mer enn to milliarder kroner i Norge i 2018, ifølge mediebyrågrupperingen Groupm.

Men Facebook har ikke rapportert disse omsetningstallene i Norge – ei heller betalt skatt av dem.

DN har tidligere skrevet at det i Facebook Norway as' årsregnskap for 2016, som inkluderer månedene på tampen av 2015, kommer frem at selskapet omsatte for 13,1 millioner kroner i perioden.

Årsregnskapet viste at Facebook i regnskapsperioden betalte 468.000 kroner i skatt til norske myndigheter, mens Facebooks egentlige annonseinntekter fra Norge inntektsføres i Irland. Det er anslått at Facebooks inntekter i 2016 i Norge egentlig var på 1,5 milliarder kroner.

Google: – Ingen kommentar

DN har spurt hvordan en annen teknogigant, Google, vil forholde seg til at Facebook nå imøtekommer myndighetenes krav om økt transparens om hvor inntektene skapes og skattlegges, og om Google kommer til å legge om til en lignende lokal salgsstruktur.

– Vi har ingen kommentar til denne saken, skriver Charlotte Ekholt, Googles kommunikasjonssjef i Norge, i en epost til DN.

Googles norske selskap hadde i 2016 en rekordhøy omsetning på 121,7 millioner kroner. Det norske selskapet driver ifølge årsregnskapet med markedsføringstjenester for Google Ireland, hvor alle Googles europeiske annonseinntektene ender opp.

For Google omsatte egentlig for rundt 2,5 milliarder kroner i Norge i fjor, anslo mediebyrågrupperingene Dentsu Aegis og Groupm. Ifølge Jarle Thalberg i Groupm vil dette vokse til tre milliarder kroner i 2017 og videre til 3,5 milliarder kroner neste år.

Google Norway betalte 2,9 millioner kroner i skatt i 2016, noe som førte til at selskapet endte med et årsresultat etter skatt på minus 2,6 millioner kroner.(Vilkår)

Se berget med post som aldri kom frem
I et rom i kjelleren på Postens østlandsterminal utenfor Oslo ligger all den posten som aldri kom frem. Her finnes alt fra snusbokser til kontaktlinser. Feil adresse eller dårlig innpakking er noe av grunnen til ting havner her.
00:54
Publisert: